Minilex - Lakipuhelin

Korvaus toisen omaisuuteen sijoitetuista varoita - KKO:1988:28

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Avoliitto
    Korvaus toisen omaisuuteen sijoitetuista varoista

A ja B olivat olleet avoliitossa vuodesta 1966 lähtien siihen asti, kunnes A oli 5.3.1985 kuollut. A ja B olivat alkaneet rakentaa talviasuttavaa kesämökkiä A:n omistamalle tontille. Mökki oli lähes valmis, kun A oli kuollut. B vaati A:n oikeudenomistajalta C:ltä korvausta perusteettomasta edusta, koska hän oli rahoittanut mökin suurimmaksi osaksi, eikä A:n kuoltua voinut sitä enää käyttää.

Raastuvanoikeus katsoi, että mökki oli rakennettu pääasiassa B:n varoilla. Oikeus määräsi C:n korvaamaan B:lle perusteettomasta edusta 85 000 markkaa korkoineen.

Hovioikeus ei muuttanut tuomiota. Korkein oikeus totesi, että B ei annetun selvityksen perusteella ollut tarkoittanut luovuttaa mökin rakentamiseen käytettyä rahamäärää vastikkeetta A:lle. Vastikkeena olisi ollut kesämökin käyttö avoliiton jatkuessa. Käyttö ei kuitenkaan ollut enää mahdollista A:n kuoltua, joten B oli oikeutettu saamaan perusteettoman edun palautusta.

Ratkaisu perustuu A:n ja B:n väliselle kirjoittamattomalle sopimukselle. Oletuksena on ollut, että molemmat pääsevät hyötymään mökistä, ja kun tämä ei toteutunut, oli B oikeutettu saamaan korvausta mökkiin panostamastaan osuudesta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]