Minilex - Lakipuhelin

Tuhotyö - KKO:2014:11

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Yleisvaarallinen rikos
    Tuhotyö
    Törkeä tuhotyö

Tapauksessa oli kyse siitä, että A oli sytyttänyt tulipalon neljän huoneiston rivitalossa, jossa palon syttymishetkellä oli kaksitoista henkilöä. Korkein oikeus katsoi, että tulipalosta oli aiheutunut suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa ja että rikos oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. A tuomittiin törkeästä tuhotyöstä.

Rikoslain mukaan tuhotyö on kyseessä silloin, kun joku sytyttää tulipalon, räjäyttää jotakin taikka saa aikaan vedentulvan tai luonnontilan muun mullistuksen, siten että teko aiheuttaa yleistä hengen tai terveyden vaaraa taikka että siitä on yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa. Törkeä tuhotyö taas on kyseessä silloin, jos tuhotyö tehdään aiheuttaen suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Lisäksi rikoksen tulee olla kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Käräjäoikeus totesi A:n syyllistyneen törkeään tuhotyöhön. Käräjäoikeus vetosi siihen, että törkeän tuhotyön kuvaus täyttyy, koska rivitalorakennuksessa oli 12 henkilöä. Teolla oli aiheutettu suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Tekoa oli myös kokonaisuutena arvostellen pidettävä törkeänä. Hovioikeus päätyi alentamaan tuomiota tuhotyöhön. Perusteluiksi hovioikeus vetosi siihen, että 12 henkilöä ei ollut lain tarkoittama suuri ihmismäärä. Se oli hovioikeuden mukaan enemmänkin yleistä hengen tai terveyden vaaraa eikä suurelle ihmismäärälle aiheutettua vakavaa hengen tai terveyden vaaraa.

Korkein oikeus päätyi muuttamaan hovioikeuden tuomiota. Korkein oikeus tuomitsi A:n törkeästä tuhotyöstä, koska tuhotyö tehtiin aiheuttaen suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Lisäksi rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Lain esitöissä ilmenee, että suurelle ihmismäärälle ei voida esittää tarkkaa lukumääräistä alarajaa vaan ratkaisu on tehtävä tapauskohtaisesti. A:n on täytynyt tietää sytyttäessään palon, että henkilöitä on rakennuksessa ollut useita. Jo yhden asuinrakennuksen polttaminen on tuhotyötä, mutta tässä tapauksessa oli kyse neljän asunnon rivitalorakennuksesta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa