Minilex - Lakipuhelin

Testamentin peruuttaminen ja välttämätön prosessinyhteys - KKO:2010:63

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Testamentti
    Testamentin peruuttaminen
    Välttämätön prosessiyhteys
    Oikeudenkäyntikulut

Henkilö A oli vuonna 1983 Ruotsissa asuessaan tehnyt testamentin, jossa hän oli määrännyt kaikesta omaisuudestaan. Muuttaessaan takaisin Suomeen A oli tehnyt uuden testamentin vuoden 2002 alussa, jossa omaisuuden jaosta oli määrätty toisin. Vuoden 2002 testamentissa A oli määrännyt, että uusi testamentti mitätöi kaikki aikaisemmat testamentit. A kuoli vuonna 2004, mutta oli ennen kuolemaansa peruuttanut 2002 testamentin hävittämällä sen. Vuoden 1983 testamenttista löytyi kopio Ruotsista asianajotoimistosta. Käräjäoikeus katsoi, että 1983 testamentti oli voimassa ja määräsi perinnön jaettavaksi sen perusteella. Osa A:n perillisistä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, osa valitti hovioikeuteen. Hovioikeus tuomitsi asian toisin toteamalla, että 1983 testamentti ei tullut voimaan 2002 testamentin peruutuksen yhteydessä ja vapautti käräjäoikeudessa tuomioon tyytyneet oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta. Korkein oikeus myönsi valitusluvan.

Korkein oikeus totesi A:n viimeisestä tahdosta esitettyjen suullisten näyttöjen ollessa ristiriitaisia, että 1983 testamentti ei ollut astunut voimaan 2002 testamentin tultua hävitetyksi. Seuraavaksi ratkaistavana asiana oli hovioikeuden tuomio, joka vapautti käräjäoikeudessa tuomioon tyytyneet oikeudenkäyntikulujen korvaamisesta alkuperäiselle kantajalle. Riita-asiassa tuomioistuimen tuomio sitoo asianosaisia. Hovioikeus ei saa muuttaa käräjäoikeuden ratkaisua niiden osalta, jotka ovat tyytyneet käräjäoikeuden tuomioon. Jos asianosaisten ja kolmansien (ei- asianosainen) välillä vallitsee ns. välttämätön prosessinyhteys, voidaan pääsäännöstä joutua poikkeamaan. Välttämätön prosessinyhteys tarkoittaa sitä, että asianosainen ja kolmas voivat vain yhdessä tulla oikeutetuksi tai velvoitetuksi asiassa. Testamentin moitekanteiden osalta annettu tuomio vaikuttaa vain kannetta ajaneiden hyväksi. Siksi korkein oikeus katsoo, ettei hovioikeus olisi voinut tuomita asiaa käräjäoikeudessa asiaan tyytyneiden osalta, eikä vapauttaa tyytyneitä oikeudenkäyntikulujen maksamisesta. Korkein oikeus poisti hovioikeuden tuomion käräjäoikeudessa tyytyneiden osalta ja sovellettavaksi tuli heidän osaltaan alkuperäinen käräjäoikeuden tuomio oikeudenkäyntikuluineen.

Testamentin moitekanteen johdosta annettava tuomio vaikuttaa vain kannetta ajaneiden hyväksi ja testamentti julistetaan pätemättömäksi siltä osin kuin se estää kannetta ajanutta saamasta perintöosaansa. Testamentin tulkintakanne sen sijaan vaikuttaa kaikkiin asianosaisiin nähden.  


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]