Minilex - Lakipuhelin

Terveysrikos - KKO:2012:56

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tuottamus
    Törkeä tuottamus
    Terveysrikos
    rangaistuksen määrääminen
    Rangaistuslajin valinta

Tapauksessa KKO 2012:56 yhtiö oli myynyt porkkanaraastetta kouluihin ja päiväkoteihin, minkä seurauksena sadat ihmiset saivat ruokamyrkytyksen yersinia pseudotuberculosis -bakteerista. Syyttäjä vaati yhtiön hallituksen puheenjohtajana toimivaa A:ta rangaistukseen terveysrikoksista. Käräjäoikeus katsoi, että A:n törkeän huolimaton menettely täytti terveysrikosten tunnusmerkistön, mutta se jätti sakkorangaistuksen tuomitsematta sillä perusteella, että A ja tämän yhtiökumppani tuomittiin yhteisvastuulliseen vahingonkorvausvelvollisuuteen asianomistajille aiheutetuista vahingoista. A valitti hovioikeuteen, joka totesi A:n menettelyn olleen niin vahingollista ja vaarallista, että se tuomitsi A:n ehdolliseen 45 päivän vankeusrangaistukseen. A valitti korkeimpaan oikeuteen.

 

Korkein oikeus katsoi, että A oli syyllistynyt syytteessä mainittuihin terveysrikoksiin. Korkein oikeus perusteli tätä sillä, että myyty porkkanaraaste oli tehty edellisen satokauden porkkanoista, mihin liittyvistä riskeistä A oli ollut tietoinen. Yhtiössä ei myöskään ollut ryhdytty asianmukaisiin toimenpiteisiin viranomaisten tarkastuksissa havaitsemien hygieniapuutteiden korjaamiseksi. Elintarviketurvallisuuden merkitys oli lisäksi korostunut myytäessä tuotteita alaikäisten ruuaksi. Näin ollen A:n menettely oli ollut törkeän huolimatonta ja terveysrikokset voitiin lukea hänen syykseen.

 

Korkein oikeus kuitenkin muutti hovioikeuden tuomiota siten, että A tuomittiin vankeusrangaistuksen sijasta sakkorangaistukseen. Korkeimman oikeuden mukaan porkkanaraasteessa olleen bakteerin aiheuttama epidemia oli ollut laadultaan ja laajuudeltaan tyypillinen eikä A:n teon vahingollisuus tai vaarallisuus siten edellyttänyt vankeusrangaistukseen tuomitsemista. Myöskään sakkorangaistuksen tuomitsematta jättäminen vahingonkorvausvelvollisuuden vuoksi ei ollut perusteltua, koska se oli mahdollista vain poikkeuksellisissa tilanteissa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]