Minilex - Lakipuhelin

Dopingrikos - KKO:2009:67

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Dopingrikos
    Törkeä dopingrikos

Tapauksessa vastaajan hallusta takavarikoituja 60 ampullia istukkahormonia sekä 450 kappaletta mesterolonia ja 100 kappaletta stanotsololia sisältäviä tabletteja ei pidetty huomattavan suurena määränä dopingainetta.

Kyseessä on törkeä dopingrikos, jos dopingrikoksessa rikoksen kohteena on huomattavan suuri määrä dopingainetta, tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä, rikos tehdään osana dopingrikoksen laajamittaiseen tekemiseen erityisesti järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa tai dopingainetta levitetään alaikäisille. Dopingrikoksen on oltava myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Käräjäoikeus tuomitsi A:n törkeästä dopingrikoksesta. Käräjäoikeuden mukaan A:n hallussa oli ollut huomattavan suuri määrä dopingainetta, koska lääketieteen ja kirurgian tohtorin mukaan puolen vuoden väärinkäyttöön kymmenelle henkilölle riitti 180 000 IU istukkahormonia. A:n hallussa dopingaineita oli 300 000 IU istukkahormonia.

Hovioikeus katsoi A:n syyllistyneen törkeän dopingrikoksen asemasta dopingrikokseen. Hovioikeus katsoi, ettei kysymyksessä ollut huomattavan suuri määrä dopingainetta, koska myös huomattavasti korkeammat väärinkäyttömäärät suin tohtorin lausunnossa esittämät määrät olivat mahdollisia. A oli voimannoston aktiiviharrastaja ja kertoi käyttäneensä yhden kuurin aikana noin 75 000 IU istukkahormonia.

Korkein oikeus ei päätynyt muuttamaan hovioikeuden lopputulosta. Korkein oikeus katsoi, että dopingainemäärä ei ole rikoslain tarkoittama huomattavan suuri määrä dopingainetta. Istukka hormonien osalta asiassa on esitetty erilaisia arvioita siitä, mikä on hormonien keskimääräinen väärinkäyttömäärä käyttöjakson aikana. Tällöin voidaan arvioida, että 300 000 IU:n istukkahormonimäärän riittävän 10-20 henkilölle yhteen käyttöjaksoon. A on itse käyttänyt dopingaineita, joten kaikki takavarikkoon otetut dopingaineet eivät ole olleet hänen hallussaan levittämistarkoituksessa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]