Minilex - Lakipuhelin

Piraattituotteiden kuljettaminen - KKO:2002:119

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tavaramerkki
    Oikeudenkäyntikulut

Helsinki-Vantaan lentokentällä oli löytynyt Adidaksen tavaramerkillä varustettuja väärennettyjä tuotteita, piraattikopioita. Tuotteet oli tarkoitus kuljettaa Etelä-Koreasta Venäjälle, ja niitä oli löytynyt neljältä lennolta. Adidas vaati, että tuotteet tuhotaan ja että tavaramerkkiloukkaus vahvistetaan. Kanne nostettiin huolitsijoita A ja B vastaan. B oli merkitty lähetyksen vastaanottajaksi, mutta sen rooli oli lähinnä huolitsijan.

Käräjäoikeus katsoi, että A ja B eivät olleet syyllistyneet tavaramerkin loukkaamiseen, koska he hoitivat vain tavaroiden kuljetusta. A ja B eivät olleet loukanneet Adidaksen yksinoikeutta pelkästään osallistumalla piraattikopioiden kuljetukseen. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. Korkein oikeus totesi, että lähtökohtaisesti kanne tulee nostaa sitä tahoa vastaan, joka on syyllistynyt tavaramerkkioikeuden loukkaamiseen. Kauttakulkuliiketeessä ei kuitenkaan aina voida tietää tai selvittää tavaran valmistajaa, myyjää tai vastaanottajaa. Tällaisessa tapauksessa on välttämätöntä, että kanne voidaan nostaa myös huolitsijaa vastaan, vaikka huolitsija sinänsä ei omalla liiketoiminnallaan loukkaisi tavaramerkin oikeudenhaltijaa. Jos kanneoikeutta ei olisi, väärennetyt tavarat pitäisi laskea takaisin liikkeelle, mitä ei voida pitää hyväksyttävänä EU:n tuoteväärennösasetuksen tavoitteiden kannalta.

Korkein oikeus totesi, että kanne voitiin hyväksyä, koska tuotteet oli kiistatta todettu väärennöksiksi. Kanteen nostamista huolitsijoita vastaan ei estänyt se, etteivät huolitsijat olleet omalla toiminnallaan aiheuttaneet tavaramerkkioikeuden loukkaamista. Tuotteet määrättiin tuhottavaksi. Tässä oikeudenkäynnissä oli pääasiana saada estää piraattikopioiden pääsy markkinoille. Huolitsijoille ei vaadittu rangaistuksia, koska he eivät olleet rangaistaviin tekoihin syyllistyneetkään. Korkeimman oikeuden ratkaisu on osoitus asetuksen ja tavaramerkkilain tarkoituksenmukaisesta tulkinnasta.

 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]