Minilex - Lakipuhelin

Ylimmät laillisuudenvalvojat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa on kaksi ylintä laillisuuden valvojaa. Nämä ovat eduskunnan oikeusasiamies ja valtioneuvoston oikeuskansleri. Ylimmät laillisuudenvalvojat valvovat, että viranomaiset noudattavat lakia toiminnassaan sekä täyttävät velvollisuutensa.

Jos joku havaitsee, että viranomainen ei täytä velvollisuuksiaan tai ei noudata voimassa olevaa lakia, hän voi yleensä tehdä kantelun kummalle tahansa ylimmistä lainvalvojista. On olemassa eräitä asioita, joiden käsittely lain mukaan kuitenkin kuuluu vain toiselle lainvalvojalle. Esimerkiksi vankeinhoitoon liittyvät asiat kuuluvat oikeusasiamiehelle. Ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä samasta asiasta kantelua kummallekin laillisuudenvalvojalle. Ei myöskään ole mahdollista tehdä ensin kantelua oikeusasiamiehelle ja tämän jälkeen oikeuskanslerille, jos oikeusasiamiehen toiminta kanteluasiassa ei tyydytä.

Kansallisten laillisuudenvalvojien lisäksi on mahdollista kääntyä myös Euroopan unionin oikeusasiamiehen puoleen, jolle kantelun voi tehdä EU:n toimielimen tai laitoksen toiminnassa olevan hallinnollisen epäkohdan johdosta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa