Minilex - Lakipuhelin

Kantelun tekeminen oikeusasiamiehelle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeusasiamiehelle voi tämän laillisuusvalvontaan kuuluvassa asiassa kannella jokainen, joka katsoo valvottavan tehtäväänsä hoitaessaan menetelleen lainvastaisesti tai jättäneen täyttämättä velvollisuutensa. Kantelun tekeminen ei siis edellytä sitä, että asia koskisi kantelijaa itseään. Kantelun kohteena voi olla vain sellainen taho, joka kuuluu oikeusasiamiehen valvonnan piiriin. Näitä ovat tuomioistuimet ja muut viranomaiset sekä virkamiehet, julkisyhteisön työntekijät sekä muutkin julkista tehtävää hoitavat. Oikeusasiamies valvoo myös valtioneuvoston, valtioneuvoston jäsenten sekä tasavallan presidentin päätösten ja toimenpiteiden laillisuutta. Kantelu tulee tehdä kirjallisesti. Siitä tulee ilmetä kantelijan nimi ja yhteystiedot sekä tarpeelliset tiedot kantelussa tarkoitetusta asiasta. Oikeusasiamies tutkii kantelun, jos sen kohteena oleva asia kuuluu hänen laillisuusvalvontaansa ja on aihetta epäillä, että valvottava on menetellyt lainvastaisesti tai jättänyt velvollisuutensa täyttämättä. Asiassa hankitaan myös oikeusasiamiehen tarpeelliseksi katsoma selvitys. Oikeusasiamies ei tutki kantelua, joka koskee yli viisi vuotta vanhaa asiaa, ellei kantelun tutkimiseen ole erityistä syytä.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

Yhteenveto

 • Oikeusasiamiehelle voi kannella kuka tahansa, joka katsoo laillisuustehtävässään asiansa hoidettaneen huonosti, eli lainvastaisesti tai velvollisuuksiaan täyttämättä.
 • Kantelun kohteen tulee olla taho, joka kuuluu oikeusasiamiehen valvonnan piiriin; näihin kuuluu tuomioistuimet sekä muut viranomaiset ja virkamiehet, julkisyhteisön työntekijät sekä muut julkista tehtävää hoitavat. Oikeusasiamiehen valvottavien piiriin kuuluu myös valtioneuvosto jäsenineen, sekä tasavallan presidentin päätökset ja toimenpiteet laillisuudeltaan.
 • Kantelu tulee tehdä kirjallisesti, ja siitä tulee ilmetä kantelijan nimi sekä yhteystiedot tarvittavien kanteluun liittyvien asioiden kera.
 • Oikeusasiamies ei tutki yli viisi vuotta vanhoja asioita ilman erityistä syytä.

 

Summary in English

 • Anyone who believes that their matter is being poorly handled, unlawfully, or with neglect in their official duties has the right to lodge a complaint with the Parliamentary Ombudsman.
 • The subject of the complaint must be an entity within the jurisdiction of the Parliamentary Ombudsman, which includes courts, other authorities and officials, public employees, and other individuals performing public duties. The jurisdiction of the Parliamentary Ombudsman also extends to the Council of State, including its members, as well as the legality of decisions and actions by the President of the Republic.
 • The complaint should be submitted in writing and include the complainant's name and contact information along with the necessary details related to the complaint.
 • The Parliamentary Ombudsman does not investigate matters that are more than five years old unless there are specific reasons to do so.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mitä seurauksia kansalaisen tekemällä kantelulla oikeusasiamiehelle voi olla?

Kantelu ei johda muutoksiin yksilön oikeuksissa. Kantelulla ei haeta korvauksia, mutta tekemällä kantelun, viranomaiselle voi saada hallinnollista ohjausta tai opastusta toimintatapojen korjaamiseksi. Vakavissa tapauksissa henkilö voi saada huomautuksen toimistaan.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

 • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
 • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
 • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]