Minilex - Lakipuhelin

Voimankäyttövälineet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaissa tavoitteena on yleisen järjestyksen ja turvallisuuden edistäminen ja ylläpitäminen. Laissa säädetään muun muassa rajoituksista tiettyjen voimankäyttövälineiden valmistukseen, kauppaan ja hallussapitoon yleisellä paikalla. Rajoitukset eivät koske valtiota, mikäli kyseessä on valtion palveluksessa olevan henkilön tehtävien hoitaminen. Esimerkiksi poliisit saavat siten hallussapitää tiettyjä voimankäyttövälineitä myös yleisellä paikalla. Joitain poikkeuksia sovelletaan myös yksityisten turvallisuuspalveluiden henkilökuntaan.

Tiettyjen vaarallisten esineiden, kuten nyrkkirautojen, sähkölamauttimien ja tarkkuussinkojen valmistus, maahantuonti, kauppa ja hallussapito on yleisellä paikalla kielletty. Järjestyslaissa kielletään myös muun muassa teräaseiden, syövyttävien aineiden, ritsojen sekä terveydelle vaarallisten laserosoittimien hallussapito yleisellä paikalla. Hallussapitokiellosta voidaan poiketa hyväksyttävästä syystä. Myös esimerkiksi historiallisesti arvokkaiden teräaseiden kauppa sallitaan.

Järjestyslaki kieltää muun muassa ilma-aseiden luovuttamisen alle 18-vuotiaalle henkilölle ilman huoltajan suostumusta. Järjestyslain säännösten rikkomisessa on kyse aserikoksista ja niistä säädetään rikoslaissa. Järjestyslain rikkomisesta seuraavia rikoslain aserikoksia ovat vaarallisia esineitä koskevien säännösten rikkominen, vaarallisen esineen hallussapito, toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen tai aineen hallussapito sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen luovuttaminen alaikäiselle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa