Minilex - Lakipuhelin

Lintujen ruokinta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Laissa säädetään erinäisiä velvollisuuksia ja rajoituksia ihmisten toiminnalle erityisesti yleisillä paikoilla. Järjestyslaissa ei ole erityistä säännöstä, joka koskisi lintujen ruokintaa.

Lintujen ruokinta on hyvin yleinen lintuharrastuksen muoto. Yleensä ruokinta tapahtuu talviaikana, kun lintujen muu luonnosta saama talviruoka on vähissä. Laki ei kuitenkaan kiellä lintujen ruokintaa muinakaan vuodenaikoina. Kaupungilla, ympäristöviranomaisilla ja taloyhtiöillä voi kuitenkin olla määräyksiä lintujen ruokinnasta, jotka lintuharrastajan tulee huomioida.

Huomioitavia asioita lintujen ruokinnassa

Lintujen ruokintapaikan pystyttämiseen ja rakentamiseen tarvitaan maanomistajan lupa. Ilman lupaa ei saa perustaa lintujen ruokintapaikkaa toisen maalle. Lintujen ruokintaa harrastavan tulee siis etukäteen selvittää, kuka on maanomistaja, mikäli ei itse omista kiinteistöä.

Lintujen ruokinnasta ei saa aiheutua haittaa naapureille. Jos lintujen ruokinnan järjestäminen aiheuttaa naapurille tavanomaista suurempaa haittaa, voi naapurilla olla perusteltu syy oikeutetusti vaatia lintujen ruokinnan lopettamista tai ruokintapaikan siirtämistä. Lähtökohtaisesti lintujen ruokintapaikkaa ei tulisi perustaa naapurin ja oman pihan rajalle naapurille aiheutuvan haitan ehkäisemiseksi.

Kerrostalossa asuvan tulee olla lintujen ruokinnasta yhteydessä isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen. Taloyhtiö voi järjestyssäännöissään rajoittaa tai kieltää lintujen ruokinnan. Kielto voi koskea yhteisiä tiloja ja myös asukkaiden omia parvekkeita. Kieltoa rikkova voi joutua taloyhtiön kurinpidon kohteeksi.

Lintujen ruokinta ei saa aiheuttaa roskaantumista. Lintujen ruokintapaikan perustajan tulee pitää huolta siitä, että ruokintapaikka pysyy siistinä eikä roskaa ympäristöä. Roskaantumisen aiheuttamisesta voi saada sakkorangaistuksen. Ruokintapaikan huono hygienia voi myös aiheuttaa vakavampia ongelmia, kuten salmonelloosiepidemian leviämisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Kiinteistönomistaja päättää itse lintujen ruokintapaikan perustamisesta, mutta naapureita lintujen ruokinta ei saa häiritä
  • Internetistä löytyy paljon ohjeita lintujen ruokinnasta

Varoitukset

  • Huono hygienia lintujen ruokintapaikoilla voi aiheuttaa tautien leviämisen
  • Lintujen ruokintaa harrastavan tulee selvittää kotikaupunkinsa lintujen ruokintaohjeet

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]