Minilex - Lakipuhelin

Velallisen perintöoikeuden ulosmittaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velallisen perintöoikeudella on varallisuusarvoa, minkä vuoksi se voidaan ulosmitata ulosottomiehen toimesta. Velkojan pitää tehdä hakemus perintöoikeuden ulosmittauksesta velallisen kotipaikkakunnan ulosottomiehelle. Ulosmittaus ei kohdistu yksittäiseen jäämistöesineisiin, minkä vuoksi velkoja ei voi vaatia jotain tiettyä esinettä. Silloin kun kuolinpesän osakkaita on useampia, käytetään termiä perintöosuus. Jos perillisiä on vain yksi, puhutaan kuolinpesän ulosmittaamisesta.

Perintöosuutta ei voida kuitenkaan ulosmitata, jos velallinen on ehtinyt luopumaan perintöosuudestaan ennen ulosmittausta. Velallinen ei voi kuitenkaan luopua perintöosuudesta, jos hän on ryhtynyt toimiin perinnön vastaanottamiseksi. Perintöosuudesta luopuminen on aina mahdollista ennen ulosmittausta, minkä vuoksi myös henkilö, joka on perittävän ainoa perillinen, voi luopua perintöosuudestaan. Luopuminen pitää kuitenkin tehdä ennen ulosmittausta, jotta se on pätevä velkojaa kohtaan. Luopuminen voidaan tehdä antamalla perittävän kuoltua kuolinpesälle kirjallinen luopumisilmoitus tai toimittamalla ilmoitus luopumisesta maistraattiin. Perintöosuudesta voi tietenkin luopua myös jo perittävän eläessä. Ulosottomies ei voi pakottaa velallista vaatimaan lakiosaa, koska oikeus lakiosan vaatimiseen ei siirry velkojalle.

Jos perintöosuudesta ei luovuta, kuolinpesälle annetaan ulosmittauksessa kirjallinen maksukielto, joka estää pesän omaisuuden luovuttamisen velalliselle. Maksukiellon tiedoksisaannin jälkeen edes pesän muut osakkaat eivät saa määrätä kuolinpesän omaisuudesta ilman ulosottomiehen lupaa. Omaisuutta ei saa siis esimerkiksi luovuttaa tai pantata ilman ulosottomiehen suostumusta. Kiellon vastaiset toimet eivät ole päteviä.

Ulosottomiehellä on yhdessä muiden pesän osakkaiden kanssa oikeus vaatia perinnönjakoa sen jälkeen, kun pesä on selvitetty. Velkojalla, jota ulosottomies edustaa, on oikeus moittia perinnönjakoa. Perinnönjaossa omaisuus ositetaan myös velalliselle perilliselle, mutta maksukiellon vuoksi hän ei saa sitä haltuunsa.

Perintöosuudesta luopuminen omien rintaperillisten hyväksi on kannattavaa, jos velallinen ei halua omaisuuden päätyvän ulosottoon. Perintöosuudesta luopuminen pitää kuitenkin tehdä usein nopeasti, koska velkojan intressi on hakea ulosmittausta välittömästi. Jos pohdit perintöosuudesta luopumisesta, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]