Minilex - Lakipuhelin

Omistuksenpidätys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omistuksenpidätys tarkoittaa sitä, että tietty omaisuus on eräänlaisena vakuutuksena siihen saakka, kunnes ostaja on maksanut kauppahinnan. Myyjä pidättää itsellään omistusoikeuden kaupan kohteeseen aina siihen saakka, kunnes ostaja on suorittanut koko kauppahinnan myyjälle. Omistuksenpidätystä käytetään yleensä vakuutuskeinona osamaksukauppalain ja kuluttajasuojalain alaisissa irtaimen esineen luottokaupoissa. Omistuksenpidätys voi olla kyseessä myös kiinteistön kaupassa. Omistuksenpidätys on yksi käytetyistä omistusvakuuksista. Vakuuskeinona omistuksenpidätys on liiketaloudellisesti merkittävä muun muassa siksi, että sitä käytetään yleismaailmallisesti kaikkialla.

Omistuksenpidätysehtoa ja muutenkin vakuuksia käytetään, jotta voidaan varmistua oman saatavan saannista eli kauppahinnan saannista. Yleisemminkin kyse on oman intressin ajamisesta. Jos esimerkiksi kauppahintaa ei tulla saamaan, saa kuitenkin vakuutena olevan kohteen. Näin myyjä ei tule menettämään mitään. 

Tästä takaisinsaantioikeudesta on sovittava myyntisopimuksessa. Omistuksenpidätys on sovittavissa myyjän ja ostajan kesken samaan tapaan kuin muista kaupan ehdoista voidaan sopia. Huomioitavaa on se, että yksipuolinen ilmoitus myyjältä ostajalle ei perusta myyjälle minkäänlaista oikeuksia.

Omistuksenpidätysehto synnyttää eräänlaisen välitilan, jossa kummallakaan osapuolella ei ole normaalia omistusoikeutta kaupan kohteena olevaan esineeseen. Myyjällä on sivullista sitova sopimuksen purkuoikeus ja ostajan konkurssissa esineen sivullista sitova takaisinotto-oikeus. Myyjällä on myös kaupan kohteen ulosmittauksessa oikeus saada jäljellä oleva kauppahintasaatava ostajan muita velkojia ennen. Ostajalla on välitilan aikana omistajan hallintaoikeus. Ostaja saa maksaessaan loppukauppahinnan täyden omistusoikeuden kaupan kohteeseen. Ostajalla on siis hallintaoikeus, jonka ulkopuolelle jää se mahdollisuus, että ostaja myy esineen eteenpäin. Ostajalla on siis oikeus vain hallita ja käyttää esinettä omistajan tavoin, mutta hänellä ei ole oikeutta muuten määrätä siitä. Tästä voidaan poiketa, jos myyjä antaa esimerkiksi suostumuksena ostajan myyntiin.

Omistuksenpidätysehdon tulee täyttää tietyt edellytykset. Ehtojen täyttyessä omistuksenpidätysehdosta tulee sivullisia sitovaksi. Edellytyksiä ovat:

- omistuksenpidätyksestä tulee olla selvä sopimus,

- ehdoista on sovittu ennen kuin myyty esine on tullut ostajan hallintaan,

- ehdon vakuuskohde on yksilöity objekti ja

- ehtoa käytetään myyjän kauppahintasaatavan suorittamisten vakuudeksi.

Mikäli ostajalle on annettu ehdoissa oikeus myydä esine pois kolmannelle tai liittää se toiseen esineeseen ennen loppukauppahinnan maksamista, ei myyjä voi vedota sopimusrikkomukseen ja purkaa kauppaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksen mukaista omistuksenpidätysehtoa ei ole ollut alunperinkään. Myyjällä on kaupan purkuoikeus silloinkin, jos ostaja laiminlyö maksuvelvollisuutensa.

Huomioitavaa tosiaan on se, että omistuksenpidätysehdosta on yksityiskohtaisesti ja tarkkarajaisesti kerrottava sopimuksessa, jotta se voidaan ottaa huomioon. Jos ostaja saa tietää omistuksenpidätysehdosta jälkikäteen, ei ehto ole sitova.

Tyypillisesti esimerkiksi yritysten yleisissä sopimusehdoissa on otettu omistuksenpidätysehto huomioon. Yleensä ehto on sellainen, että siinä lukee ”omistusoikeus pidätetään myyjällä, kunnes koko kauppahinta on maksettu”. Näin ollen omistusoikeus kaupan kohteeseen kuuluu myyjälle niin kauan, kun koko kauppahinta on maksettu.

Omistuksenpidätysehdosta on hyötyä silloin, kun tilanteeseen tulee mukaan konkurssimenettely. Konkurssista ilman omistuksenpidätysehtoa on vaikea välttämättä saada rahoja takaisin kaupan kohteelle, mutta omistuksenpidätysehdon mukaan sillä on sitova vaikutus kolmansiin osapuoliin. Tämä tarkoittaa sitä, että myyjä saa saatavansa konkurssipesästä ennen muita ja saa näin ollen saatavalleen vastineen eli saa myydyn tavaran takaisin.

Omistuksenpidätysehto soveltuu parhaiten sellaisten esineiden kauppaan, jotka jäävät ostajan käyttöomaisuuteen. Sellaisiin tuotteisiin, jotka liitetään toiseen tuotteeseen, ei omistuksenpidätysehto oikein hyvin sovellu. Tällaisia ovat esimerkiksi ikkuna tai ovi, joka liitetään asuntoon. Omistuksenpidätysehtoon tulee vedota heti, jotta ehtoa voidaan hyödyntää esimerkiksi konkurssimenettelyn syntyessä. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Omistuksenpidätysehto on hyvä keino saada omaisuus pois konkurssitilanteissa tai kun henkilö ei maksa loppukauppahintaa. 

Varoitukset

- Omistuksenpidätysehdon neljä yleistä edellytystä tulee olla huomioitu sopimuksessa, jotta omistuksenpidätysehdosta tulee pätevä ehto, jota sovelletaan jälkeenpäin.

- Ehdosta on sovittava etukäteen kauppakirjassa hyvin yksilöllisesti. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]