Minilex - Lakipuhelin

Valvonta järjestyslaissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslaki edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta. Järjestyslaki ei säädä siitä, kenen vastuulla yleisten paikkojen valvonta on, mutta poliisilaissa määrätään poliisin tehtäväksi vastata yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidosta. Järjestyslaki turvaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta, jolloin kaikille yhteiskunnan jäsenillä olisi oikeus toteuttaa heille kuuluvia perusoikeuksia yleisillä paikoilla ja käyttää yleisiä paikkoja turvallisesti ja yleisen järjestyksen vaarantumatta.

Poliisi vastaa yleisestä järjestyksestä partioimalla ja puuttumalla lainvastaiseen toimintaan sekä antamalla neuvontaa ja ohjausta. Järjestyslaki on voimassa koko Suomessa ja riippumatta siitä, kuka yleisesti käytettävät paikat omistaa. Yleisiä paikkoja ovat esimerkiksi kadut, tiet, torit, puistot, urheilukentät, hautausmaat, rakennukset, joukkoliikenteen kulkuneuvot, toimistot ja ravintolat.

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista säätää, että vartioimisliiketoiminnassa ei saa sitoutua toimimaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi, eli järjestyslaki ei koske vartijoita tai järjestyksenvalvojia. Vartijoiden ja muiden yksityistä turvallisuustoimintaa harjoittavien tulee ilmoittaa vartioimistehtävänsä aikana havaitsemastaan tapahtuneesta törkeästä rikoksesta poliisille. Yksityiset turvallisuuspalveluiden järjestäjät vastaavat turvallisuudesta vain vartiointialueella ja toimivat yhteistyössä viranomaisvalvontaa suorittavan poliisin kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa