Minilex - Lakipuhelin

Valtakunnallinen järjestyslaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtakunnallinen järjestyslaki säätelee koko Suomea koskevista säännöistä, joilla pyritään turvaamaan yleinen järjestys ja turvallisuus. Lailla rajoitetaan toimintaa, joka voi vaarantaa tätä yleistä järjestystä.

Yleisillä paikoilla tarkoitetaan tässä laissa sellaisia paikkoja, joita käytetään yleisesti tai jotka on tarkoitettu yleisesti käytettäviksi, riippumatta siitä, kuka paikat omistaa. Esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat ja muut vesialueet, urheilukentät, hautausmaat, taajamalla taajaan rakennetut alueet, kulkuneuvot, kauppakeskukset, virastot, toimistot, ravintolat ja muut yleisön käytössä olevat rakennukset ovat tällaisia yleisiä paikkoja. Lisäksi säännös koskee muita kuin yleisiä paikkoja tapauksissa, joissa toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle ja aiheuttaa häiriötä.

Järjestyslaissa kielletään yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen esimerkiksi metelöimällä, uhkaavalla käyttäytymisellä, ampumalla tai heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla. Myös kaupustelu ja kerjääminen on kielletty, jos se vaarantaa yleistä järjestystä. Lisäksi laissa säädetään erikseen päihdyttävien aineiden nauttimisesta muilla yleisillä paikoilla kuin sitä varten tarkoitetuilla alueilla, häiritsevän mainonnan käyttämisestä, vaarallisista esineistä, sekä eläimiä koskevista järjestyssäännöistä.

Järjestyslain noudattamista valvoo poliisi, sekä tietyissä tilanteissa järjestyksen valvojat. Järjestyslain rikkomisesta voi seurata sakkoa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa