Minilex - Lakipuhelin

Vaarallisten ja töhrimiseen soveltuvien aineiden hävittäminen on poliisin tehtävä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestystä rikkoviin tekoihin käytetyt aineet tai esineet voidaan ottaa henkilöltä pois. Vaarallisten esineiden valmistus, maahantuonti, kauppa sekä hallussapito yleisellä paikalla ja yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa on lähtökohtaisesti kielletty. Samoin toisen vahingoittamiseen soveltuvien esineiden ja aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty.

Poliisi sekä rajanylityspaikalla ja sellaisessa yleiseen liikenteeseen käytettävässä kulkuneuvossa, jossa rajatarkastus suoritetaan, myös rajavartiomies voi ottaa pois vaarallisen esineen, kuten nyrkkiraudan tai stiletin, sekä toisen vahingoittamiseen soveltuvan esineen, kuten teräaseen, siltä, jonka hallussa se järjestyslain kiellon vastaisesti on. Poliisi voi lisäksi ottaa pois toisen omaisuuden töhrimiseen hyvin soveltuvat aineet siltä, jonka hallussa ne ovat, jos hallussapitoon ei ole hyväksyttävää syytä. Pidättämiseen oikeutetulla virkamiehellä on oikeus todistettavasti hävittää vaarallinen tai toisen vahingoittamiseen soveltuva esine tai aine, joka voidaan takavarikoida, jos se on vähäarvoinen ja jos on ilmeistä, että tuomioistuin tuomitsisi sen valtiolle menetetyksi. Päällystöön kuuluvalla poliisimiehellä on oikeus todistettavasti hävittää myös töhrimiseen hyvin soveltuvan aineen astioineen, jos aine astioineen on vähäarvoinen.

Lisäksi poliisi sekä rajanylityspaikalla ja sellaisessa yleiseen liikenteeseen käytettävässä kulkuneuvossa, jossa rajatarkastus suoritetaan, myös rajavartiomies voi järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi ottaa pois vastoin päihdyttävää ainetta nauttineelta henkilöltä tällä hallussaan olevan avatussa tai avoimessa astiassa olevan aineen ja todistettavasti hävittää sen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa