Minilex - Lakipuhelin

Uusi järjestyslaki

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuonna 2003 kunnalliset järjestyssäännöt kumottiin, kun uusi järjestyslaki tuli voimaan kattaen kaikkien kuntien yleiset järjestyssäännöt. Järjestyslakiin on koottu säännöksiä, joilla pyritään turvaamaan yleisten paikkojen järjestys sekä turvallisuus.

Järjestyslailla pyritään siis edistämään järjestystä ja turvallisuutta yleisillä paikoilla ja näin ollen rajoittamaan niitä vaarantavaa toimintaa. Tätä lakia koskevilla yleisillä paikoilla tarkoitetaan sellaisia paikkoja, joita käytetään yleisesti tai jotka on tarkoitettu yleisesti käytettäviksi, riippumatta siitä, kuka paikat omistaa. Esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat ja muut vesialueet, urheilukentät, hautausmaat, taajamalla taajaan rakennetut alueet, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot, kauppakeskukset, virastot, toimistot ja ravintolat ovat tällaisia yleisiä paikkoja. Säännös kuitenkin koskee myös muita kuin yleisiä paikkoja silloin, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle.

Järjestyslaissa kielletään yleisen järjestyksen häiritseminen ja turvallisuuden vaarantaminen esimerkiksi metelöimällä, uhkaavalla käyttäytymisellä, ampumalla tai heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla. Järjestyslaissa säädetään myös muun muassa päihdyttävien aineiden nauttimisesta muilla yleisillä paikoilla kuin sitä varten tarkoitetuilla alueilla, häiritsevän mainonnan käyttämisestä, vaarallisista esineistä, sekä eläimiä koskevista järjestyssäännöistä. Järjestyslaissa myös laajennetaan järjestyksen valvojien käyttöalaa, sillä heillä on oikeus ylläpitää yleistä järjestystä ja turvallisuutta kauppakeskuksissa, liikenneasemilla tai joukkoliikenteen kulkuneuvoissa poliisin lisäksi. Järjestyslain rikkomuksista voi saada rangaistukseksi sakkoa.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä uudesta järjestyslaista, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa