Minilex - Lakipuhelin

Työtaistelutoimenpide kohdistuu työsuhteisiin

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työtaistelutoimenpidettä ei ole täysin tarkasti määritelty, vaikka käytännössä sille onkin eräitä perustunnusmerkkejä luotu. Ensinnäkin työtaistelutoimenpide edellyttää sitä, että toimenpiteet kohdistuvat työsuhteisiin, koska ilman tätähän ei edes voitaisi puhua työtaistelusta. Työtaistelutoimenpide voidaankin toteuttaa siten, että esimerkiksi toimitaan työsuhteeseen liittyvien edellytysten vastaisesti tai kieltäydytään työntekovelvollisuudesta. Työtaistelutoimenpiteeltä edellytetään lisäksi, että kysymyksessä on toimenpide. Jo ainoastaan työtaistelutoimenpiteellä uhkaamistakin saatetaan pitää työtaistelutoimenpiteenä. Työtaistelutoimenpiteen luonnetta ei muuta se, että työtaistelutoimenpide yritetään peittää muuksi käyttäytymiseksi.

Toiseksi työtaistelutoimenpide edellyttää sitä, että toiminta on joukkoluonteista. Tämän vuoksi usein puhutaankin kollektiivisuudesta, joka käytännössä voi tarkoittaa työntekijäyhdistyksen tai työnantajayhdistyksen toimeenpanemaa toimenpidettä. Ratkaisevaa ei olekaan toimenpiteeseen osallistuvien työntekijöiden määrä, vaan toimenpiteen taustalla oleva yhteinen tarkoitus. Usein työtaisteluissa työntekijöillä onkin yhteinen tarkoitus painostaa työnantajaa joidenkin tarkoitusperien toteuttamiseksi.

Lisäksi työtaistelutoimenpiteeltä edellytetään tietynlaista tehokkuutta. Tehokkuus ei välttämättä liity työtaistelun kestoon, vaan riittävän tehokasta voi olla jo pelkkä työtaistelutoimenpiteellä uhkaaminen. Keskeisimpiä työtaistelutoimenpiteitä on työntekijäpuolella lakko ja työnantajien puolella työsulku.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa