Minilex - Lakipuhelin

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöiden työtaisteluoikeuteen kuuluvia oikeuksia. Varsinaisia perusoikeuksia kyseiset oikeudet eivät ole, mutta ne kuitenkin liittyvät hyvin läheisesti perusoikeuksiin kuuluviin ammatillisen yhdistymisvapauteen ja järjestäytymisvapauteen.

Työtaisteluoikeus ja lakko-oikeus ovat työntekijöille kuuluvia niin sanottuja kollektiivisia vapausoikeuksia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen työntekijä ei näitä oikeuksia pysty käyttämään muutoin kuin joukkoluonteisten painostustoimien, kuten työnseisauksen yhteydessä. Tällöin työtaistelutoimenpiteen osapuolena yleisimmin ovatkin työmarkkinajärjestöt työntekijöiden puolelta ja työnantajapuolella osapuolena voikin olla yksittäinen työnantaja tai käytännössä katsoen työnantajayritys.

Työtaisteluoikeuden ja lakko-oikeuden mahdollistamat toimet on kuitenkin suoritettava niin, että ne eivät ole lainvastaisia. Esimerkiksi työtaisteluoikeudelle omat rajansa asettavat työrauhavelvollisuutta koskeva lainsäädäntö ja työriitojen sovittelua koskevat säännökset. Lisätietoja työtaisteluoikeudesta ja lakko-oikeudesta voit kysyä asiantuntevilta lakimiehiltämme.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »