Minilex - Lakipuhelin

Työriitojen sovittelu: Sovitteluorganisaatio

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työriitojen sovittelun tarkoituksena on auttaa työelämän osapuolia aikaansaamaan sopimuksia. Suomessa työriitojen sovitteluorganisaatio koostuu valtakunnansovittelijan virasta. Valtakunnansovittelijalla on toimisto työ- ja elinkeinoministeriössä, mutta se käyttää kuitenkin itsenäistä ja ministeriöstä riippumatonta päätösvaltaa sovittelutoimissa. Yleensä sovittelusta vastaakin valtakunnansovittelija. Valtakunnan sovittelija on myös mukana työehtosopimusneuvotteluissa. Kelpoisuusvaatimuksena valtakunnansovittelijan virkaan on ylempi korkeakoulututkinto sekä hyvä perehtyneisyys työlainsäädäntöön ja työmarkkinoiden toimintaan.

Valtakunnansovittelijan tehtäviin kuuluu mm. edistää työnantajien sekä työntekijöiden ja virkamiesten sekä näiden järjestöjen välisiä suhteita yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. Lisäksi valtakunnansovittelijan on osapuolten pyynnöstä toimittava puheenjohtajana työehto- ja virkaehtosopimusten aikaansaamista koskevissa neuvotteluissa tai määrättävä sovittelija toimimaan puheenjohtajana.

Valtakunnansovittelijan lisäksi voidaan määrätä tarpeellinen määrä sivutoimisia sovittelijoita. Sovittelijaksi voidaan määrätä henkilö, jolla on sellainen käytännössä osoitettu taito ja kyky, jota tehtävän menestyksellinen hoitaminen edellyttää. Lisäksi on mahdollista asettaa sovittelulautakunta valtakunnansovittelijan tai työriitaa hoitavan sovittelijan esityksestä ennen työriidan varsinaisen sovittelun alkamista. Sovittelulautakunnan määrää työ- ja elinkeinoministeriö.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa