Minilex - Lakipuhelin

Työriitojen sovittelu sovittelijan johdolla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työriitojen sovittelun tarkoituksena on auttaa osapuolia aikaansaamaan sopimuksia. Jos työnantajajärjestön ja työntekijäjärjestön välille syntyy työriita, jota ei saada näiden välisillä neuvotteluilla ratkaistuiksi, voidaan sovinnon aikaansaamiseksi nimittää tilapäinen sovittelija tai sovittelulautakunta. Sovittelusta voi vastata myös valtakunnansovittelija. Valtakunnansovittelijan tehtävät jakaantuvat ennakkoestäviin tehtäviin, sovittelutehtäviin ja hallintotehtäviin. Lisäksi valtakunnansovittelija asettaa tilapäisen sovitteluelimen.

Sovittelijan on, kun hän katsoo sen asianmukaiseksi tai kun riitapuoli pyytää, kutsuttava riitapuolet neuvotteluihin. Neuvotteluissa sovittelija toimii puheenjohtajana ja määrää, millä tavoin ja missä järjestyksessä riitakohdat on käsiteltävä. Sovittelun pääasiallisena tehtävänä voidaan katsoa olevan riidan osapuolten avustaminen, jotta nämä pääsisivät sovintoon. Sovittelijan tehtävät liittyvätkin siis työriitojen sovitteluun sekä suhteiden edistämiseen työmarkkinaosapuolten välillä. Oikeusriidat eivät kuitenkaan kuulu työriitojen sovittelijan käsiteltäviin työriitoihin, vaan oikeusriitoja ratkaisevat lähinnä yleiset tuomioistuimet ja työtuomioistuin.

Sovitteluorganisaatio voidaan perustaa eri tavoin. Se voi esimerkiksi toimia työnantaja- ja työntekijäedustajien varassa tai perustua virkamiehiin. Lisäksi esimerkiksi eräänlainen yhdistelmäkokoonpano, jossa on työnantaja- ja työntekijäedustajia sekä puheenjohtajana ulkopuolinen neutraali henkilö, on mahdollinen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa