» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Työmarkkinajärjestöillä tarkoitetaan etujärjestöjä, jotka toimivat sekä työnantaja- että työntekijäpuolella. Niiden on sanottu muodostavan Suomessa yhdessä valtion kanssa niin kutsutun kolmikannan.
Työnantajilla ja työntekijöillä on kuitenkin erilliset työmarkkinajärjestöt. Työmarkkinapoliittisesta järjestäytymisestään saavat sekä työnantajat että työntekijät vapaasti päättää, sillä Suomessa vallitsee järjestäytymisvapaus. Siten kaikilla on oikeus kuulua ammattiliittoon, ja työnantaja ei voi rajoittaa työntekijän ammattiliittoon kuulumista. Työmarkkinajärjestöt muun muassa neuvottelevat edustamiensa työntekijöiden oikeuksista ja työeduista, kuten esimerkiksi työajoista ja palkoista.
Työmarkkinajärjestöt jakautuvat ylimmällä tasolla työnantajien ja työntekijöiden keskusjärjestöihin. Työmarkkinakeskusjärjestöt puolestaan jakautuvat erilaisiin työntekijä- ja työnantajaliittoihin. Suomessa työmarkkinajärjestöjä saatetaan kutsua myös korporaatioiksi.
Työnantajapuolen keskusjärjestöt
Työmarkkinoiden keskusjärjestönä työnantajapuolella on vuodesta 2005 lähtien toiminut Elinkeinoelämän keskusliitto eli EK. Se edustaa kaikkia yksityisiä toimialoja. Muita työnantajakeskusjärjestöjä ovat Kunnallinen työmarkkinalaitos KT, Valtion työmarkkinalaitos VTML ja Kirkon työmarkkinajärjestö KT.
Suomen kolme palkansaajakeskusjärjestöä
Työntekijäpuolella työmarkkinakeskusjärjestöt ovat jakautuneet useampaa eri toimialaa edustavaan erilliseen keskusjärjestöön. SAK eli Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö ry edustaa noin 20 eri työntekijäliittoa. SAK:n jäsenliittoihin lukeutuvat muun muassa Metallityöväenliitto ja Paperiliitto. Toinen työntekijöiden keskusjärjestö on STTK eli Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry. STTK:n merkittävimpiin jäsenliittoihin kuuluvat muun muassa terveyden- ja sosiaalihuoltoalan liitot. Kolmas työntekijöiden keskusjärjestö on AKAVA, joka on akateemisesti ja korkeasti koulutettujen keskusjärjestö.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa