Minilex - Lakipuhelin

Työehtosopimuksen voimassaoloaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimus on voimassa niin kauan kuin osapuolet ovat sopineet tai kunnes se irtisanotaan. Työehtosopimukset voidaan solmia joko tietyn pituiseksi määräajaksi aina kerrallaan, mutta mahdollista on, että ne on solmittu myös toistaiseksi tai sekamuotoisiksi.

Toistaiseksi tai yli neljä vuotta voimassaolevan työehtosopimuksen, sitten kun se on ollut neljä vuotta voimassa, voi irtisanoa päättymään kolmen kuukauden kuluttua, mikäli irtisanomisajasta ei ole toisin sovittu. Irtisanominen on toimitettava kirjallisesti. Työehtosopimus voidaan siten irtisanoa toisen osapuolen toimesta ja mahdollista onkin, että työehtosopimuksissa on sovittu erikseen sopimuksen irtisanomismenettelystä.

Yleisesti työehtosopimusten voimassaoloaika on yhden tai muutaman vuoden, jonka jälkeen neuvotellaan uuden sopimuksen solmimisesta. Työehtosopimuksiin voi sisältyä tarkistuslauseke, jonka perusteella yli vuoden voimassa olevaa työehtosopimusta voidaan tarkistaa vastaamaan nykyistä olotilaa.

Aina uutta työehtosopimusta ei kyetä neuvottelemaan heti vanhan sopimuskauden päättyessä, jolloin ongelmaksi voi muodostua työsuhteen ehtojen määräytyminen. Käytännössä asia on kuitenkin ratkaistu siten, että työehtosopimuksilla katsotaan olevan tietynlainen jälkivaikutus myös tällaisessa sopimuksettomassa tilassa. Onkin katsottu, että vanhan työehtosopimuksen määräyksiä sovelletaan, kunnes uusi työehtosopimus on solmittu. Työrauhavelvollisuus ei kuitenkaan ole vastaavasti voimassa tällaisessa sopimuksettomassa tilassa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa