Minilex - Lakipuhelin

Tuomion oikeusvoima ja lainvoima

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun tuomioon ei ole enää mahdollista hakea muutosta varsinaisin muutoksenhakukeinoin eli muutoksenhakuun varattu määräaika on kulunut loppuun, tuomio tulee lainvoimaiseksi ja samalla oikeusvoimaiseksi. Suoritusvelvoite, jota tuomio koskee, on tuomion lainvoimaiseksi tulemisen jälkeen täytäntöönpantavissa ulosottoteitse tai muulla tavalla.

Tuomion oikeusvoima puolestaan tarkoittaa tuomioistuimen lainvoimaisen ratkaisun sitovaa vaikutusta tulevaisuuteen nähden. Toisin sanoen oikeusvoima tarkoittaa sitä, ettei tuomiolla ratkaistua asiaa voi enää ottaa tutkittavaksi tuomioistuinmenettelyssä muutoin kuin ylimääräisin muutoksenhakukeinoin. Tätä kutsutaan negatiiviseksi oikeusvoimavaikutukseksi. Tuomion oikeusvoima vaikuttaa myös siten, että milloin tuomiolla on ratkaistu jokin asia, joka tulee esille toisessa oikeudenkäynnissä ennakollisena kysymyksenä, ratkeaa tuo kysymys suoraan siitä annetun tuomion perusteella. Aikaisempi tuomio asetetaan siis uuden oikeudenkäynnin perustaksi. Kyseessä on tällöin positiivinen oikeusvoimavaikutus, joka otetaan huomioon suoraan viran puolesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]