Minilex - Lakipuhelin

Toimitusjohtaja osakeyhtiössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiössä usein parhaiten tunnetut toimielimet ovat hallitus ja toimitusjohtaja, joista hallitus on lain mukaan välttämätön osakeyhtiölle. Toimitusjohtaja sen sijaan ei ole osakeyhtiön pakollinen toimielin. Kuitenkin lähes kaikissa suuremmissa yrityksissä toimitusjohtaja on hallinnon käytännön järjestämiseen ja työnjakoon liittyvistä syistä usein hyödyllinen. Usein toimitusjohtaja katsotaan järkeväksi järjestelyksi myös pienemmissä osakeyhtiöissä, lukuunottamatta kenties aivan pienimpiä, kuten niin sanottuja yhden yhtiöitä. Toimitusjohtaja on perusrooliltaan hallitukselle alisteinen toimeenpaneva ja pienehkömuotoisia päätöksiä toteuttava elin, joka vastaa siitä että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito on järjestetty luotettavalla tavalla.Toimitusjohtajalla on oikeus olla läsnä hallituksen kokouksessa ja käyttää siellä puhevaltaa, vaikka hän ei olisikaan hallituksen jäsen, jollei hallitus päätä toisin.

Osakeyhtiön toimitusjohtajan valitsee osakeyhtiön hallitus. Ei ole lainkaan harvinaista, että toimitusjohtaja onkin samalla hallituksen jäsen. Toki yleistä on ottaa toimitusjohtajaksi ammattilainen täysin yhtiön ulkopuolelta. Tämä useimmiten toteutuu kuitenkin vain hieman suuremmissa yhtiöissä, joissa johtaminen vaatii jo suurempaa ammattitaitoa, eikä substanssiosaaminen enää riitä. Toimitusjohtajan valitseminen hallituksen toimesta on siinä mielessä loogista, että toimitusjohtajan koko toimikenttä sisältyy hallitukselle lain mukaan kuukuviin tehtäviin. Osa tehtävistä siis vain delegoidaan hallitukselta toimitusjohtajalle.

Osakeyhtiön toimitusjohtajaa koskevat vaatimukset vastaavat pitkälti myös muiden johtoelinten jäsenten kelpoisuusvaatimuksia. Ensinnäkin toimitusjohtajan tulee olla täysi-ikäinen luonnollinen henkilö. Toimitusjohtajana ei voi toimia oikeushenkilö, eli esimerkiksi osakeyhtiö tai muu yhteisö eikä alaikäinen. Tämän lisäksi, kuten muidenkin toimielinten jäsenten kohdalla myös konkurssissa oleva sekä henkilö, jolle on määrätty edunvalvoja tai jonka toimintakelpoisuutta on rajoitettu ei voi työskennellä toimitusjohtajan ominaisuudesta. Toimitusjohtajan tulee siis voida täysimääräisesti vastata tekemistään toimista ja omaisuudestaan, sillä toimitusjohtajaa, kuten myös muita johtoelimiä, koskevat osakeyhtiölain erityiset vastuusäännökset, joiden perusteella virheellisesti menettelevä toimitusjohtaja voi joutua jopa taloudelliseen vahingonkorvausvastuuseen.

Liiketoimintakielto vaikuttaa kelpoisuuteen toimia toimitusjohtajana tietyissä tapauksissa. Se ei kuitenkaan ole ehdoton este toimitusjohtajana toimimiselle, kuten muut aikaisemmin mainitut rajoitteet. Osakeyhtiön toimitusjohtajalla tulee olla asuinpaikka Euroopan talousalueella, ellei rekisteriviranomainen myönnä yhtiölle lupaa poiketa tästä. Säännöksen tavoitteena on myös varmistaa mahdollisuudet saattaa toimitusjohtaja todella vastuuseen toimistaan. Kaikkien maiden kansalaisten saattaminen vastuuseen suomalaisen yhtiön johdossa tapahtuneista virheistä ei välttämättä onnistu, jolloin käytännössä aiheutettu vahinko voisi jäädä korvaamatta. Toimitusjohtajan sijaista koskevat luonnollisesti samat vaatimukset kuin toimitusjohtajaa.

Vaikka toimitusjohtajan kelpoisuutta koskevatkin useat eri vaatimukset, eivät ne tavallisesti juurikaan rajoita todellista valintaa. Toimitusjohtajan on kuitenkin joka tapauksessa oltava asiansa osaava ja kykenevä hallitsemaan johtoportaassa työskentelyä. Luonnollisestikaan lainsäädännössä ei sanota mitään toimitusjohtajan osaamistasosta. Tämä on jätetty yhtiöiden itsensä arvioitavaksi. Varsinkin pienemmissä yhtiöissä on kuitenkin tavallista, että yksi omistajista toimii samalla toimitusjohtajana, eikä järjestelystä välttämättä aiheudukaan vähemmän asiantuntemusta vaativissa yhtiöissä ongelmia. Toisaalta ammattijohtoa käytettäessä omat ongelmansa syntyvät siitä, että toimitusjohtajan motivoiminen toimimaan yhtiön parhaaksi ei aina ole helpointa ilman toimitusjohtajan omistusosuutta yhtiössä. Lisätietoja aiheesta saat soittamalla lakipuhelimeen.

Huomaathan, että alla oleva asiakirjamalli sisältää vain yleistä oikeudellista tietoa ja eikä se siten sellaisenaan välttämättä sovellu käytettäväksi kaikissa yksittäistapauksissa. Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

 

 

Yhteenveto

 

  • Toimitusjohtaja vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito luotettavalla tavalla järjestetty. 
  • Toimitusjohtaja hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. 
  • Osakeyhtiön toimitusjohtajan valitsee osakeyhtiön hallitus.
  • Toimitusjohtajalla on oikeus olla läsnä hallituksen kokouksessa ja käyttää siellä puhevaltaa, vaikka hän ei olisikaan hallituksen jäsen, jollei hallitus päätä toisin.

 

Summary in English

 

  • The CEO is responsible for ensuring that the company's accounting is in accordance with the law and that financial management is organized in a reliable manner.
  • The CEO manages the day-to-day administration of the company in accordance with the instructions and regulations issued by the board.
  • The CEO is chosen by the board of the limited company.
  • The CEO has the right to be present at the board meeting and exercise the right to speak there, even if he is not a member of the board, unless the board decides otherwise.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

1. Kuinka toimitusjohtajan eroaminen tapahtuu?

Toimitusjohtaja voi erota osakeyhtiöstä joko eroamalla itse tai tulla erotetuksi hallituksen toimesta. Jos toimitusjohtaja päättää erota itse, tulee eroaminen voimaan aikaisintaan kun siitä on ilmoitettu hallitukselle. Jos taas erottaminen tapahtuu hallituksen toimesta, tulee eroaminen voimaan välittömästi. 

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]