Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen yleiset ehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleisiä sopimusehtoja käytetään yleisimmin silloin, kun toteutetaan mittavia määriä samankaltaisia sopimuksia. Yleiset sopimusehdot ja vakioehdot voivat tulla tarpeeseen silloin, kun laki ei anna esimerkiksi tarpeeksi yksityiskohtaisia ohjeita kaupan eri tilanteisiin nähden. Jos yleiset sopimusehdot halutaan ottaa sopimuksen teon yhteydessä huomioon, tulisi ne liittää sopimukseen mukaan tai sopimuskumppanilla on vähintäänkin oltava mahdollisuus tutustua ehtoihin ennen lopullisen sopimuksen hyväksymistä. Vakioehtoja voidaan käyttää samanalaisina useiden eri sopimuskumppanien kanssa tehdyissä sopimuksissa.

Yleisten sopimusehtojen luonteeseen kuuluu se, että ehdoissa voidaan sopia esimerkiksi vastuun jakautumisesta oikeuskäytännöstä tai laista poikkeavalla menettelyllä. Dispositiivinen säännös eli tahdonvaltainen oikeussäännös mahdollistaa tällaisen poikkeaman sopimusmenettelyllä. Esimerkiksi kauppalaki, jossa yleensä sopimuksen yleisiä ehtoja käytetään, kuuluu tahdonvaltaiseen oikeuteen.

Yleensä yleisissä sopimusehdoissa korostuu lähinnä vain toisen osapuolen etu. Mikäli yleinen sopimusehto johtaa ristiriitatilanteeseen, useimmiten sopimusehto tulkitaankin laatijansa vahingoksi. Onkin hyvä muistaa, että vaikka yleisiä sopimusehtoja käytettäsiinkin sopimuksen rinnalla, ei itse sopimuksen laatimista tulisi silti toteuttaa huolimattomasti. Aina ei voidakaan suoraan soveltaa yleisiä sopimusehtoja jokaiseen tilanteeseen, jolloin ehtoja tulee soveltaa. Mikäli ehtoja joudutaan soveltamaan tai jopa poistamaan, tulisi muutokset merkitä joko vakioehtoihin tai asiaankuuluvaan sopimukseen.

Vakioehdot tulevat tarpeeseen etenkin silloin, kun tehdään paljon eri sopimuksia eikä jokaiseen sopimukseen erikseen soveltaen lähdetä kirjoittamaan erillisiä ehtoja. Yleiset sopimusehdot on päteviä ja sopivat tarkoitukseensa, vaikka kaikissa tilanteissa ne eivät aina voi päteä; ristiriitatilanteiden kannalta myös vakioehdoista voidaan neuvotella ja niitä voidaan tarvittaessa sovitella. 

Jos yleiset sopimusehdot tai muut sopimusoikeudelliset asiat tuntuvat vaikeilta hahmottaa ja tarvitset oikeudellista apua, älä epäröi ottaa yhteyttä lakipuhelimeemme, jonka kautta asiantuntevat lakimiehemme auttavat mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa