Minilex - Lakipuhelin

Sopimuksen purkaminen lakkauttaa sopimuksen välittömästi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sopimusosapuolen oikeussuojakeinoista sopimuksen purkaminen on vaikutuksiltaan painavin. Se lakkauttaa välittömästi sopimuksen ja siitä johtuvat velvoitteet. Tällöin jo tehdyt suoritukset on palautettava, mikäli mahdollista. Jos kyse on työ- tai muista vastaavista suorituksista joita ei voida palauttaa järkevästi, on osapuolella oikeus vaatia vahingonkorvausta. Aina ei ole edes järkevää tai mahdollista loukatun osapuolen kannalta vaatia vastapuolta täyttämään alkuperäistä sopimusta, vaan vaatia muita muita seuraamuksia.

Sopimuksen purkaminen voi tulla kyseeseen sopimusrikkomustilanteessa. Sopimuksen purkaminen edellyttää olennaista sopimusrikkomusta, ja rikkomusten vakavuus vaikuttaa myös seuraamuksiin. Seuraamuksista yleisimpiä ovat hinnanalennus, virheen korjaaminen ja vahingonkorvaus. Vahingonkorvausvelvollisuus voi syntyä joko sopimusrikkomuksen ainoana velvollisuutena tai yhdessä esimerkiksi hinnanalennuksen kanssa. Yleensä sopimusrikkomuksissa on kyse on vastapuolen suorituksessa olevasta vakavasta virheestä tai merkittävästä viivästyksestä, jonka johdosta sopimuksen voimassaoloa ei voida pitää osapuolen kannalta kohtuullisena. Sopimusosapuolet voivat tehdä sopimukseensa ehdon, joka koskee sopimuksen purkamista ja sen edellytyksiä.

Sopimukseen voi sisällyttää myös sopimussakkoehto, jolloin vastapuoli voi vaatia sopimuksen rikkoneelta osapuolelta sovitun sopimussakon maksamista. Sopimuksen purkamiseen oikeuttavaan sopimusrikkomukseen on syytä vedota kohtuullisen ajan kuluessa, jotta purkuoikeutta ei menetetä. Vastapuolen on sopimusrikkomukseen vetoaminen edellyttää suorituksen huolellista tarkastamista sitä vastaanotettaessa sekä havaituista virheistä, puutteista ja viivästyksistä ilmoittamista viivästyksettä suorituksen tehneelle osapuolelle. Jos sopimuksen osapuoli purkaa sopimuksen ilman hyväksyttävää syytä, voi osapuoli joutua suorittamaan vahingonkorvausta toiselle osapuolelle. Jos sopimusta rikkonut osapuoli ei suostu täyttämään sopimusvelvoitettaan vapaaehtoisesti, hänet voidaan pyrkiä pakottamaan siihen viranomaisten avulla. Asia on ensin käsiteltävä tuomioistuimessa, jonka jälkeen ulosottoviranomaiselta voidaan hakea täytäntöönpanokelpoisen oikeuden päätöksen täytäntöönpanoa.

 

Yhteenveto

 

  • Sopimusosapuolen oikeussuojakeinoista sopimuksen purkaminen on vaikutukseltaan painavin. Se lakkauttaa välittömästi sopimuksen ja siitä johtuvat velvoitteet. 
  • Purku voi tulla kysymykseen sopimusrikkomustilanteessa. Purku edellyttää olennaista sopimusrikkomusta.
  • Yleensä sopimusrikkomuksissa on kysymys vastapuolen vakavasta virheestä tai merkittävästä viivästyksestä, jonka johdosta sopimuksen olemassaoloa ei voida pitää osapuolen kannalta kohtuullisena. 
  • Sopimuksen purkamiseen oikeuttavaan sopimusrikkomiseen on syytä vedota kohtuullisen ajan kuluessa, jotta purkuoikeutta ei menetetä. 
  • Sopimusrikkomukseen vetoaminen edellyttää suorituksen huolellista tarkastamista, sekä havaituista virheistä, puutteista ja viivästyksistä ilmoittamista viivästyksettä suorituksen tehneelle osapuolelle. 
  • Jos sopimusta rikkonut osapuoli ei suostu täyttämään sopimusvelvoitettaan vapaaehtoisesti, hänet voidaan pyrkiä pakottamaan siihen viranomaisen avulla. 

Summary in English

 

  • Annulling a contract is the strongest tool of legal protection that a party to a contract can take. Annulling the contract immediately abolished the contract and the responsibilities rising from it. 
  • Annulment can come into question in cases of violating the contract. Annulling the contract requires an essential violation.
  • Usually, violation of the contract means a severe mistake or significant delay in performance of contractual obligations, which leads to the fact that the contract still being in force s seen to be unreasonable for a contractual party. 
  • The right to annul a contract based on a violation should be used in a reasonable time, so you don’t lose the right to annul.
  •  Pleading violation requires careful examination of the contractual obligation, as well as making noticed mistakes, deficiencies and delays known to the partner. 
  • If the party violating the contract will not voluntarily fulfill their contractual obligations, they can be forced to do so by an official. 

 

Kysymyksiä ja vastauksia

 

Mitä tapahtuu, jos jo voimassa oleva sopimus puretaan?

  • Jo tehdyt suoritukset on palautettava, mikäli mahdollista. Jos suorituksia ei voida järkevästi palauttaa, on osapuolella oikeus vaatia vahingonkorvausta. 

 

Millaisia seuraamuksia purku voi aiheuttaa?

  • Yleisimpiä seuraamuksia ovat muun muassa hinnanalennus, virheen korjaaminen ja vahingonkorvaus. 

 

Aiheesta muualla

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]