Minilex - Lakipuhelin

Sallitut työtaistelutoimenpiteet


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lähtökohtaisesti työtaistelutoimenpiteet ovat sallittuja silloin, kun niitä ei ole erikseen kielletty. Koska työehtosopimus asettaa työrauhavelvollisuuden sopimuskaudeksi, ovat sopimuksettomassa tilassa suoritetut työtaistelutoimenpiteet lähtökohtaisesti sallittuja. Kiellettynä työtaistelutoimenpiteenä ei voida pitää myöskään sitä, jos työntekijällä on sopimuksessa taattu oikeus kieltäytyä työstä.

Sallittuina työtaistelutoimenpiteinä voidaan pitää myös sellaisia toimenpiteitä, jotka eivät kohdistu osapuolia sitovaan työehtosopimukseen. Esimerkiksi myötätuntotyötaistelutoimenpiteitä on pidettävä sallittuina silloin, kun ne eivät kohdistu osapuolten väliseen omaan työehtosopimukseen. Jotta myötätuntotaistelutoimenpide olisi sallittu, ei myötätuntotaistelutoimenpiteillä kuitenkaan saa edes välillisesti yrittää vaikuttaa omaan työehtosopimukseen. Myötätuntotaistelutoimenpiteellä tarkoitetaan siis toisen työntekijäryhmän työtaistelun tukemista.

Poliittiset työtaistelutoimenpiteet ovat myös sallittuja työtaistelutoimenpiteitä. Poliittisina työtaistelutoimenpiteinä voidaan pitää esimerkiksi mielenosoitusluonteisia toimenpiteitä, jotka kohdistuvat poliittisiin päättäjiin, kuten eduskuntaan. Poliittisillakaan työtaistelutoimenpiteillä ei kuitenkaan saa pyrkiä edes välillisesti vaikuttamaan omaan työehtosopimukseen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa