Minilex - Lakipuhelin

Salassapitosopimus työsuhteessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijällä on automaattisesti työsuhteessa salassapitovelvollisuus. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei työntekijä saa työsuhteen kestäessä käyttää hyödykseen tai ilmaista muille työnantajan ammatti- ja liikesalaisuuksia. Salassapitosopimuksella voidaan kuitenkin tarkentaa kyseisen työntekijän velvoitteen sisältöä. Jos työntekijä on saanut tiedot oikeudettomasti, automaattinen kielto jatkuu myös työsuhteen päättymisen jälkeen. Salaisuuden ilmaiseminen voi olla peruste työsuhteen irtisanomiseen tai purkamiseen ja siitä voi syntyä vahingonkorvausvelvollisuus.

Salassapitosopimus voidaan tehdä kohdistumaan työsuhteeseen, jolloin sen avulla määritetään työntekijän salassapitovelvollisuuden sisältö tai laajuus työsuhteen kestäessä. Liike- ja ammattisalaisuuksia ei ole tyhjentävästi määritelty, joten sopimuksen avulla yritys voi itse määrittää, mitä tietoja se haluaa pidettävän salassa. Ilman sopimusta salassa pidettäviä tietoja arvioidaan objektiivisesti. Sopimuksessa voidaan sopia sopimussakosta, jonka työntekijä joutuu maksamaan, jos hän rikkoo sopimusta. Tällöin työnantajan ei tarvitse vedota erikseen vahingon korvaamiseen, vaan pelkkä sopimuksen rikkominen velvoittaa työntekijän maksamaan sopimuksessa määrätyn summan. Salassapitosopimus voi myös kohdistua työsuhteen jälkeiseen aikaan. Lain määräämä salassapitovelvollisuus päättyy työsuhteen päättyessä, mutta salassapitovelvollisuuden kestoa voidaan pidentää sopimuksella.

Voit lukea lisää salassapitovelvollisuudesta muista artikkeleistamme tai kysyä lakimiehiltämme. Lakimiehiimme voi olla yhteydessä myös salassapitosopimuksen muotoilusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa