Minilex - Lakipuhelin

Riita-asian kansainvälinen liittymä

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Kansainvälinen liittymä riita-asiassa on riita-asiaan liittyvä seikka, jonka seurauksena sovelletaan kansainvälisen yksityisoikeuden lainvalintasääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että riita-asialla on liittymä vähintään kahteen eri valtioon.

Konkreettisessa tapauksessa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomessa asuva henkilö on vuokrannut talvikuukausiksi espanjalaiselta vuokranantajalta asunnon Espanjasta, johon liittyvästä vuokrasopimuksesta on syntynyt riitaa. Tapauksella on näin ollen liittymä sekä Suomeen, että Espanjaan. Tuomioistuimen ratkaistavaksi tulee kysymys siitä, minkä valtion laki soveltuu asiaan. Sovellettava laki riita-asiassa, jolla on kansainvälinen liittymä, voi määrittyä sopimusasioissa sopimukseen otetulla viittauksella jonkin maan lakiin. Mikäli lakiviittausta ei ole, tai lakiviittaus ei ole pätevä, sovelletaan kansainvälisen yksityisoikeuden lainvalintasääntöjä.

Kansainvälisen riita-asiaan sovellettavaksi tulevan lain määrittely ei usein ole yksiselitteistä. Lainvalintasäännöt määrittyvät tyyppi- ja tapauskohtaisesti sekä sen perusteella, mitkä ovat ne maat, joihin kullakin riita-asialla on liittymiä.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »