Minilex - Lakipuhelin

Riita-asian kansainvälinen liittymä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kansainvälinen liittymä riita-asiassa on riita-asiaan liittyvä seikka, jonka seurauksena sovelletaan kansainvälisen yksityisoikeuden lainvalintasääntöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että riita-asialla on liittymä vähintään kahteen eri valtioon.

Konkreettisessa tapauksessa tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Suomessa asuva henkilö on vuokrannut talvikuukausiksi espanjalaiselta vuokranantajalta asunnon Espanjasta, johon liittyvästä vuokrasopimuksesta on syntynyt riitaa. Tapauksella on näin ollen liittymä sekä Suomeen, että Espanjaan. Toisena esimerkkinä kansainvälisestä liittymästä on, jos esimerkiksi suomalaisella ja espanjalaisella henkilöillä on yhteisiä lapsia ja he ovat asuneet vielä jossain kolmannessa maassa, liittymiä on useisiin maihin. Tuomioistuimen ratkaistavaksi tulee kysymys siitä, minkä valtion laki soveltuu asiaan. Sovellettava laki riita-asiassa, jolla on kansainvälinen liittymä, voi määrittyä sopimusasioissa sopimukseen otetulla viittauksella jonkin maan lakiin. Mikäli lakiviittausta ei ole, tai lakiviittaus ei ole pätevä, sovelletaan kansainvälisen yksityisoikeuden lainvalintasääntöjä. Tällöin sovellettava laki voi määräytyä esimerkiksi kiinteistön sijaintipaikan tai perheen viimeisimmän asuinpaikan mukaan.

Kansainvälisen riita-asiaan sovellettavaksi tulevan lain määrittely ei usein ole yksiselitteistä. Lainvalintasäännöt määrittyvät tyyppi- ja tapauskohtaisesti sekä sen perusteella, mitkä ovat ne maat, joihin kullakin riita-asialla on liittymiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa