Minilex - Lakipuhelin

Perintö- tai lahjaverotuksen oikaisu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

On mahdollista, että veroa on syystä tai toisesta määrätty maksettavaksi joko liikaa tai liian vähän. Verohallinto voi viran puolesta oikaista toimittamansa verotuksen, joko virheen havaittuaan, tai saatuaan verovelvolliselta tiedon virheestä. Veronoikaisu voidaan kuitenkin tehdä vain siinä tapauksessa, että asiaa ei ole vielä ratkaistu valitukseen annetulla päätöksellä.

Jos verovelvollinen ei ole joutunut suorittamaan veroa tai sen osaa laskuvirheen tai muun vastaavan erehdyksen vuoksi tai siksi, että asiaa ei ole joltakin osalta tutkittu, vero oikaistaan verovelvollisen vahingoksi. Veronoikaisu toteutetaan, vaikkei verovelvollinen ole itse aiheuttanut sanottua erehdystä.

Jos taas verottamatta jääminen on verovelvollisen omaa syytä, suoritetaan veronoikaisun ohella veronkorotus. Tällä tarkoitetaan tilanteita, joissa verovelvollinen on omasta syystään antanut virheellisen tai väärän perukirjan, veroilmoituksen tai muun asiakirjan, jonka vuoksi veron määrä ei ole vastannut todellisuutta.

Veronoikaisu voidaan tehdä perintö- ja lahjaveron toimittamisvuoden jälkeen kahden vuoden aikana. Jos oikaisuun liittyy myös veronkorotus, toimenpide voidaan suorittaa viiden vuoden kuluessa toimittamisvuoden jälkeen. Verovelvolliselle on mahdollisuuksien mukaan varattava tilaisuus tulla kuulluksi asian suhteen.

Veroa voidaan oikaista myös verovelvollisen hyväksi siinä tapauksessa, että verovelvollinen on virheen johdosta joutunut suorittamaan liikaa veroa. Oikaisu on tehtävä viiden vuoden kuluessa alkuperäisen verotuksen toimittamisvuodesta.

Verovelvollinen voi myös itse hakea muutosta verotukseensa. Tämä tehdään jättämällä oikaisuvaatimus Verohallinnolle. Oikaisuvaatimuksen jättämisellä on omat määräaikansa ja säädöksensä, jotka on hyvä selvittää, jos huomaa virheen verotuksessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa