Minilex - Lakipuhelin

Passiivinen työrauhavelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työrauhavelvollisuus voi olla aktiivista tai passiivista. Passiivinen työrauhavelvollisuus koskee esimerkiksi työehtosopimukseen sidottuja työnantajia, työnantajien yhdistyksiä ja työntekijöiden yhdistyksiä. Passiivisen työrauhavelvollisuuden mukaan edellä mainitut ovat velvollisia välttämään kaikkia työtaistelutoimenpiteitä, jotka kohdistuvat työehtosopimukseen kokonaisuudessaan tai johonkin sen yksityiseen määräykseen. Passiivinen työrauhavelvollisuus kieltää siis työtaistelutoimenpiteisiin ryhtymisen, kun taas aktiivinen työrauhavelvollisuus on eräänlaista yhdistysten valvontavelvollisuutta. Kuitenkin vain sellaiset työtaistelutoimenpiteet ovat kiellettyjä, jotka kohdistuvat työehtosopimukseen. Työrauhavelvollisuuden syntyminen edellyttää kuitenkin voimassa olevaa työehtosopimusta.

Työrauhavelvollisuuden rikkomisen arvioinnin kannalta on tärkeää kohdistumisen arviointi. Kohdistumisella tässä yhteydessä tarkoitetaan sitä, että työtaistelutoimenpiteellä pyritään kumoamaan tai muuttamaan jokin työehtosopimuksen sisältämä yksittäinen määräys. On katsottu, että kohdistumiseen riittää, että vastapuolta yritetään saada soveltamaan sopimuksen määräystä todellakin toisin, kuitenkin ilman sopimustasoisten muutoksien tekemistä. Kohdistumisessa voi olla kyse myös määräyksen rikkomisesta. 

Työtaistelutoimenpiteillä on aina tarkoitus ja syy. Kun arvioidaan kohdistumista, todellinen syy ei ole ratkaiseva, vaan sillä on enemmän merkitystä, mitä toimenpiteellä pyritään tosiasiallisesti toteuttamaan. Oikeuskäytännön mukaan yleisin työtaistelutoimenpiteiden kohde on ollut työnantajan työnjohto-oikeutta koskeva sopimusmääräys. Jotta toimen voidaan olettaa kohdistuvan sopimukseen, ei työtuomioistuimen mukaan edellytetä konkreettisten vaatimusten esittämistä astapuolelle. Siten esimerkiksi työntekijäpuolen työnantajan toimintaan kohdistama mielenilmaus tai muu vastaava toimenpide ilman esitettyjä vaatimuksia on oikeuskäytännössä lähes poikkeuksetta tulkittu työehtosopimukseen kohdistuvaksi.

Myös työehtosopimukseen sidotut yhdistykset ovat sidottuja työrauhavelvollisuuden noudattamiseen. Passiivinen työrauhavelvollisuus kestää sen aikaa, kun yhdistykset ovat sidottuja työehtosopimukseen. Mikäli passiivista tai aktiivista työrauhavelvollisuutta rikotaan, voidaan rikkoja tuomita maksamaan hyvityssakkoa.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Passiivisen työrauhavelvollisuuden mukaan on vältettävä työehtosopimukseen kohdistuvia työtaistelutoimenpiteitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]