Minilex - Lakipuhelin

Pantinsaajan saama suoja kiinteistön oikeaa omistajaa vastaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti vain kiinteistön omistaja voi perustaa kiinteistöä sitovan panttioikeuden. Jos pantinantaja ei esimerkiksi jonkin saantovirheen takia olekaan kiinteistön oikea omistaja, ei hänen perustamansa pantti ole pätevä. Pantti voi kuitenkin poikkeussäännöksin tässä tapauksessa jäädä myös päteväksi ja sitovaksi. Seuraavassa esimerkissä pantinantaja ei siis ole kiinteistön oikea omistaja.

Panttioikeus jää oikeaa omistajaa kohtaan sitovaksi, jos pantinantajalla oli oikeutta perustettaessa lainhuuto kiinteistöön, eikä pantinsaaja (velkoja) silloin tiennyt eikä hänen pitänytkään tietää, ettei pantinantaja ollutkaan kiinteistön oikea omistaja. Pantti jää tällöin tehokkaaksi. Tämä pantinsaajan saama suoja vastaa kiinteistön luovutuksensaajan saamaa saantosuojaa oikeaa omistajaa vastaan.

Lainhuudolla ja vilpittömällä mielellä panttioikeus jää siis pääsääntöisesti oikeaa omistajaa kohtaan sitovaksi. Tietyt pätemättömyysperusteet ovat kuitenkin sen verran törkeitä, ettei panttioikeus voi jäädä sitovaksi. Seuraavissa tilanteissa kiinteistö palautuu oikealle omistajalle eikä pantti jää sitovaksi.

Törkeä pätemättömyysperuste on ensinnäkin sellainen, että luovutuskirja tai muu saantokirja on väärennetty. Toiseksi pätemättömyyteen voidaan vedota, jos oikea omistaja on törkeästi pakotettu oikeustoimeen. Tällaisena pakkona pidetään väkivaltaa tai uhkausta, joka käsittää hengen tai terveyden vaaran. Luovutus voi olla pätemätön myös sen vuoksi, että kiinteistön luovuttaja (tai tämän edeltäjä) on erehdyksissä merkitty lainhuudon saajaksi. Silloin se ei perustu kirjaamisviranomaisen tekemään ratkaisuun, vaan on teknisen virheen johdosta tapahtunut väärinkäsitys. Näissä tapauksissa velkojalla voi olla oikeus saada korvausta panttioikeuden menettämisestä aiheutuneesta vahingosta valtiolta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa