Minilex - Lakipuhelin

Panttioikeuden perustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Panttioikeus voidaan perustaa kiinteistöön sen jälkeen, kun siihen on vahvistettu kiinnitys ja saatu todistukseksi panttikirja. Panttioikeuden voi perustaa vain kiinteistön omistaja. Valtakirjalla omistaja voi valtuuttaa myös asiamiehen toimimaan puolestaan. Mikäli kysymys on yhteisomistuksesta, voidaan panttioikeus perustaa vain kaikkien omistajien suostumuksella, jos kiinteistö on kiinnitetty kokonaan.

Panttioikeus syntyy panttikirjan luovuttamisella velkojalle saamisen vakuudeksi. Näin velkoja turvaa maksun takaisinsaannin. Pääsääntöisesti panttioikeus sitoo kolmansia tahoja vasta sen jälkeen, kun velkoja on saanut panttikirjan hallintaansa. Panttikirja voidaan luovuttaa myös etukäteen, mutta silloin velkoja saa panttioikeuden vasta kun saaminen syntyy. Mikäli velkoja antaa panttikirjan takaisin velalliselle, ei panttioikeus ole enää voimassa.

Poikkeuksellisesti panttikirjan hallinnan siirtoedellytys voidaan korvata panttausilmoituksella (denuntiaatio). Tällöin panttikirja on kolmannellä taholla ja ilmoituksella hallinnan siirto korvaantuu. Panttikirjan haltijalle voidaan ilmoittaa panttauksesta suullisesti tai muutoinkin vapaamuotoisesti. Tällainen jälkipanttaus syntyy välittömästi sen jälkeen, kun kolmas taho on saanut panttausilmoituksen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa