Minilex - Lakipuhelin

Paikallinen sopiminen työsuhteen ehdoista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työehtosopimukset tehdään yleensä työmarkkinakeskusjärjestö- tai liittotasolla. Mahdollista kuitenkin on, että työsuhteen ehdoista sovitaan myös paikallisesti, eli yritys- tai työpaikkatasolla. Esimerkiksi työsopimustasoinen sopiminen kuuluu paikallisen sopimisen laajan käsitteen piiriin.

Työsuhteen ehdoista voidaan neuvotella paikallisella tasolla, mikäli laki ja valtakunnalliset työehtosopimukset sen sallivat. Mikäli paikallinen sopiminen on mahdollistettu esimerkiksi valtakunnallisessa työehtosopimuksessa, mutta asiasta ei kuitenkaan sovita paikallisesti, noudatetaan valtakunnallisessa työehtosopimuksessa olevaa määräystä. Työehtosopimuksessa voidaan siis esimerkiksi sallia, kelpuuttaa tai edellyttää paikallista sopimista jonkin asian osalta. Mikäli työehtosopimuksessa nimenomaan edellytetään paikallista sopimista, työnantaja ei voi määrätä asiasta yksipuolisesti.  

Sopimusneuvotteluissa osapuolina paikallisella tasolla ovat työntekijöiden edustajana yleensä luottamusmies ja vastapuolena työnantajan edustaja.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa