Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan tilintarkastaja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan tilintarkastuksesta säädetään osuuskuntalaissa ja tilintarkastuslaissa. Suurella osuuskunnalla on oltava hyväksytty tilintarkastaja, jonka valitsee osuuskunnan kokous. Hyväksytyllä tilintarkastajalla tarkoitetaan HTM- tai KHT- tilintarkastajaa ja -tilintarkastusyhteisöä. ”Maallikkotilintarkastajat” eivät siis vuodesta 2007 alkaen enää ole olleet päteviä toimimaan suurempien osuuskuntien tilintarkastajina. Tehtävään valitun tilintarkastajan toimikausi jatkuu toistaiseksi, ellei osuuskunnan säännöissä sitten ole määrätty määräaikaisesta tilikaudesta. Osuuskunnan jäsen ei yleensä voi toimia sen tilintarkastajana.

Pienet osuuskunnat on sen sijaan nykyään vapautettu tilintarkastusvelvollisuudesta, eli niissä tilintarkastaja voidaan jättää valitsematta. Pienellä osuuskunnalla tarkoitetaan sellaista osuuskuntaa, joka alittaa tilintarkastuslaissa tarkemmin määritellyt raja-arvot.

Poikkeuksen tähän sääntöön muodostavat osuuskunnat, joiden pääasiallisena toimialana on arvopapereiden omistaminen ja hallinta ja joilla on huomattavaa vaikutusvaltaa toisen kirjanpitovelvollisen liiketoiminnan tai rahoituksen johtamisessa. Tällaisille osuuskunnille on aina valittava tilintarkastaja. Myös osuuskunnan säännöissä saatetaan määrätä pakollisesta tilintarkastajasta.

Suurissa osuuskunnissa vaaditaan vähintään yksi KHT –tilintarkastaja tai –tilintarkastusyhteisö, jos kyse on julkisen kaupankäynnin kohteena olevasta osuuskunnasta tai jos sen toiminnassa ovat edellisellä tilikaudella täyttyneet tilintarkastuslaissa tarkemmin määritellyt raja-arvot.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa