Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan osuusmaksun palautus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskuntaan liittyessään jokaisen osuuskunnan jäsenen on otettava ainakin yksi osuus osuuskunnasta ja maksettava tästä osuusmaksu. Mikäli osuuskunta myöhemmin lopettaa toimintansa tai henkilön jäsenyys jotenkin muuten päättyy esimerkiksi osuuskunnasta eroamisen seurauksena, on entisellä jäsenellä oikeus saada osuusmaksunsa takaisin.

Osuusmaksusta palautettava määrä on osuusmaksusta maksetulle määrälle laskettava osuus palautukseen käytettävissä olevasta pääomasta. Osuusmaksu palautetaan siis kokonaan, jos osuuskunnalla on taseen mukaan tarpeeksi jakokelpoista ylijäämää. Mikäli jakokelpoista ylijäämää ei ole, palautukseen käytetään osuuskunnan omaa pääomaa laissa tarkemmin määriteltyjä laskukaavoja apuna käyttäen.

Entiselle jäsenelle palautettava määrä tulee suorittaa vuoden kuluessa sen tilikauden päättymisestä, jona kyseinen jäsenyys päättyi. Osuuskunnan säännöissä voidaan kuitenkin määrätä vuotta pidemmästäkin ajasta. Tällöin puhutaan lykätystä palautuksesta. Lykätyn palautuksen osalta säännöissä on myös määrättävä palautuksen ajankohdasta ja entisen jäsenen oikeuksista osuuskunnassa jäsenyyden päättymisen ja osuusmaksun palautuksen välisenä aikana.

Nopeutetusta palautuksesta taas on kyse silloin, kun osuuskunnan säännöissä määrätään, että entinen jäsen voi saada osuusmaksun palautuksen jakokelpoisen ylijäämän rajoissa välittömästi jäsenyyden päätyttyä tai muun, lyhyen ajan kuluttua jäsenyyden päättymisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa