Minilex - Lakipuhelin

Oikeuttaako ystävän kuoleman aiheuttama järkytys vahingonkorvaukseen?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvausoikeudessa on säädetty eräissä tilanteissa vahingon kärsijän läheisille erityinen oikeus saada korvauksia vahinkotapahtuman johdosta, vaikka he eivät ole vahingon välittömiä kärsijöitä. Muulla henkilöllä tarkoitetaan vahingonkorvausasioissa henkilöä, joka ei ole vahingon kärsijän läheinen kuten lapsi tai puoliso, taikka muutoinkaan erityisen läheinen vahingonkärsijälle. Kyseessä voi olla vahingonkärsijän ystävä. Tällaisella henkilöllä on oikeus saada korvauksia toiselle tapahtuneesta vahingosta vain tietyissä tapauksissa.

Esimerkiksi hyvä ystävä, joka on huolehtinut hautauskustannuksista vahingon kärsijän saatua surmansa vahinkotapahtuman johdosta, voi saada kohtuullisen korvauksen hautaamisesta aiheutuneista kustannuksista. Hautauskustannuksista voi saada korvausta riippumatta siitä, oliko kustannusten maksaja menehtyneelle läheinen vai ei. Toisaalta tällainen henkilö ei voi yleensä saada korvauksia ystävän kuoleman aiheuttamasta henkisestä kärsimyksestä. Oikeus saada korvauksia tällaisesta kärsimyksestä on säädetty lähinnä menehtyneen erityisen läheisille henkilöille.

Toisaalta jos henkilö on esimerkiksi nähnyt surman tapahtumisen ja järkyttynyt syvästi, hänellä voi olla mahdollisuus korvauksien saamiseen henkisen tilan järkkymisen perusteella. Tällöinkään vahingon korvattavuus ei edellytä ehdottomasti, että henkistä vahinkoa kärsinyt olisi ollut erityisen läheinen surmansa saaneen kanssa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa