Minilex - Lakipuhelin

Oikeudet ja velvollisuudet myyjän hallinta-aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pääsääntöisesti ostaja saa kiinteistön hallinnan heti kaupan tekemisen jälkeen. On kuitenkin mahdollista, että osapuolet sopivat haluamallaan tavalla hallinnan siirrosta. Tietyissä tapauksissa myyjä haluaa pidättää hallinnan syystä tai toisesta itsellään. Yleensä osapuolet silloin sopivat, kuinka myyjän hallinta-ajan oikeudet ja velvollisuudet määräytyvät.

Mikäli asiasta ei ole sovittu, niin osa myyjän oikeuksista ja velvollisuuksista jakautuu seuraavasti. Myyjä saa pitää kiinteistöstä saadut tuotot (esim. vuokra). Myyjän normaaliin hallinta-oikeuteen perustuva kiinteistön käyttö-oikeus on kuitenkin rajoitetumpi. Hän ei esimerkiksi saa hakata metsää tai ottaa maa-aineksia taloudellisiin voittoihin pyrkiviin tarkoituksiin. Omaan kotitarvikekäyttöön tämä tosin on mahdollista.

Myyjä ei myöskään saa perustaa kiinteistöön kohdistuvia panttioikeuksia tai muita erityisiä oikeuksia, ellei ostaja anna siihen lupaa tai sopimuksessa ole muuta sovittu. Myyjän rikkoessa näitä tai edellä mainittuja määräyksiä on ostajalla oikeus riippuen rikkomuksen olennaisuudesta ja vakavuudesta hinnanalennukseen, vahingonkorvaukseen tai kaupan purkuun.

Vastaavasti ostajan tulee käyttäytyä myyjän hallinta-aikana niin, ettei myyjälle kuuluvien oikeuksien käyttö esty. Luonnollisesti molempien tulee hyvän tavan mukaan ottaa huomioon toisen edut.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa