Minilex - Lakipuhelin

Haltijan oikeus korvaukseen esineeseen panemistaan kustannuksista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esineeseen pannut kustannukset on tapana luokitella tarpeellisiin, hyödyllisiin ja ylimääräisiin. Kuhunkin sovelletaan eri sääntöjä koskien haltijan oikeutta korvauksiin.

Tarpeelliset kustannukset korvataan käytännön mukaan kokonaan. Näin sanotaan muun muassa maakaaressakin, että kiinteistön ostaja on oikeutettu saamaan saannonmoitekanteen voittajalta kohtuullisen korvauksen kiinteistön hoidosta aiheutuneista tarpeellisista kustannuksista. Periaatteen lähtökohtana on, että omistaja vastaa käyttöoikeuden haltijan esineeseen panemista tällaisista kustannuksista. Tarpeellisiksi on tapana määritellä kustannukset, jotka ovat välttämättömiä esineen käyttämiseksi ja säilyttämiseksi tarkoitukseensa.

Hyödyllisiä ovat kustannukset, jotka parantavat esinettä jossakin suhteessa. Kysymys näiden kustannusten korvaamisesta tulee usein kysymykseen tapauksissa, joissa esine on joutunut pois oikealta omistajalta. Haltija on oikeutettu saamaan korvauksen, mikäli hän on ollut vilpittömässä mielessä sekä esineeseen pannut kustannukset ovat lisänneet esineen arvoa.

Pelkkään käyttöoikeussopimukseen perustuva hallinta ei oikeuta korvaukseen hyödyllisistä kustannuksista, vaan hallinnan tulee perustua saantoon. Kustannuksia korvattaessa niiden määrästä vähennetään haltijan saama hyöty. Korvausta ei myöskään makseta enempää kuin omistaja on saanut siitä hyötyä.

Ylimääräisiksi katsotaan kustannukset, jotka palvelevat vain haltijan omaa tarvetta. Tällaisten korvaamiseen ei omistajalla katsota olevan velvollisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa