Minilex - Lakipuhelin

Haltijan oikeus korvaukseen esineeseen panemistaan kustannuksista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Esineeseen pannut kustannukset on tapana luokitella tarpeellisiin, hyödyllisiin ja ylimääräisiin. Kuhunkin sovelletaan eri sääntöjä koskien haltijan oikeutta korvauksiin.

Tarpeelliset kustannukset korvataan käytännön mukaan kokonaan. Näin sanotaan muun muassa maakaaressakin, että kiinteistön ostaja on oikeutettu saamaan saannonmoitekanteen voittajalta kohtuullisen korvauksen kiinteistön hoidosta aiheutuneista tarpeellisista kustannuksista. Periaatteen lähtökohtana on, että omistaja vastaa käyttöoikeuden haltijan esineeseen panemista tällaisista kustannuksista. Tarpeellisiksi on tapana määritellä kustannukset, jotka ovat välttämättömiä esineen käyttämiseksi ja säilyttämiseksi tarkoitukseensa.

Hyödyllisiä ovat kustannukset, jotka parantavat esinettä jossakin suhteessa. Kysymys näiden kustannusten korvaamisesta tulee usein kysymykseen tapauksissa, joissa esine on joutunut pois oikealta omistajalta. Haltija on oikeutettu saamaan korvauksen, mikäli hän on ollut vilpittömässä mielessä sekä esineeseen pannut kustannukset ovat lisänneet esineen arvoa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Pelkkään käyttöoikeussopimukseen perustuva hallinta ei oikeuta korvaukseen hyödyllisistä kustannuksista, vaan hallinnan tulee perustua saantoon. Kustannuksia korvattaessa niiden määrästä vähennetään haltijan saama hyöty. Korvausta ei myöskään makseta enempää kuin omistaja on saanut siitä hyötyä.

Ylimääräisiksi katsotaan kustannukset, jotka palvelevat vain haltijan omaa tarvetta. Tällaisten korvaamiseen ei omistajalla katsota olevan velvollisuutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa