Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa työehtosopimuksen jälkivaikutus?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Työehtosopimus on voimassa niin kauan, kuin on sovittu. Mikäli työehtosopimus on kuitenkin sovittu yli neljäksi vuodeksi, on se neljän vuoden jälkeen voimassa niin kuin työehtosopimus, jonka voimassaoloaikaa ei ole määrätty. Työehtosopimuksen jälkivaikutus tarkoittaa sitä, että kun työehtosopimuksen voimassaolo lakkaa, eikä uutta sopimusta ole saatu aikaan, on noudatettava aiemman sopimuksen ehtoja. Työehtosopimuksen jälkivaikutus ulottaakin työehtosopimuksen soveltamisen vanhan sopimuksen päättymisen jälkeen mahdollisesti muodostuvaan sopimuksettomaan tilaan. Työehtosopimuksen jälkivaikutus lakkaa, kun uusi työehtosopimus saadaan solmittua osapuolten välillä. Työehtosopimuksen jälkivaikutuksesta voi olla sovittu erikseen myös päättymässä olevassa työehtosopimuksessa, jolloin siinä sovittua jälkivaikutusta tulisi noudattaa.

Työehtosopimuksen jälkivaikutus pitää vanhan työehtosopimuksen eräät määräykset voimassa myös sopimuksettoman tilan aikana. Voidaankin katsoa, että päättyneen työehtosopimuksen aikana noudatetut määräykset ovat sopimuksen voimassaoloaikana muuttuneet työsopimuksen ehdoiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että sopimuksettomassa tilassa noudatetut ehdot ovat voimassa enää työsopimustasoisina, kunnes uusi työehtosopimus asettaa uudet työehtosopimustasoiset työsuhteen ehdot voimaan. Mikäli uutta työehtosopimusta ei ollenkaan enää sovittaisi, saattaisivat vanhan työehtosopimuksen mukaiset ehdot kuitenkin ajan kuluessa vanhentua ja esimerkiksi raueta tai menettää merkityksenä.

Keskeisimmät ehdot, jotka säilyvät voimassa jälkivaikutuksen perusteella ovat palkkausta ja työaikaa koskevat määräykset. Työntekijäpuolta jälkivaikutus ei koske yhtä sitovasti kuin työnantajapuolta, sillä työrauhavelvollisuus ei ole voimassa enää sopimuksen päätyttyä. Mikäli sinua askarruttaa jokin työehtosopimuksen jälkivaikutukseen liittyvä kysymys, voit rohkeasti kääntyä juristiemme puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa