» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Lähtökohtaisesti jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen julkisesta asiakirjasta. Asianosaisen oikeus on laajempi, sillä hänellä on oikeus saada asiaa käsittelevältä tai käsitelleeltä viranomaiselta tieto muunkin kuin julkisen asiakirjan sisällöstä, joka voi tai on voinut vaikuttaa hänen asiansa käsittelyyn. Eräissä tilanteissa asianosaisella ei kuitenkaan ole tiedonsaantioikeutta. Tiedon antaminen asiakirjasta saattaa joskus olla vastoin erittäin tärkeää yleistä etua, lapsen etua tai muuta erittäin tärkeää yksityistä etua. Jos näin on, ei tietoa anneta edes asianosaiselle. Poliisitutkintaa ja esitutkintaa suorittaessaan viranomaiset esittävät ja laativat erinäisiä asiakirjoja. Tällaisesta asiakirjasta ei tietoja anneta tutkinnan ollessa kesken, jos se häiritsisi asian selvittämistä.
Asioita valmistellessaan viranomaiset laativat esittelymuistioita, ratkaisuehdotuksia sekä muita asian valmisteluun liittyviä asiakirjoja. Asianosaisella ei ole oikeutta saada tietoa tällaisesta asiakirjasta, ennen kuin asian käsittely kyseisessä viranomaisessa on päättynyt. Ylioppilaslakista haaveileva henkilö ei voi esimerkiksi saada tietoa ylioppilaskokeiden vastauksesta ennen kuin arvostelu on lopullinen. Kokelas ei saa myöskään tietää, kuka hänen koevastauksensa arvostelee ennen kuin ylioppilastutkintolautakunta on lopettanut arvostelunsa. Joskus viranomaiset järjestävät julkisia hankintojaan varten tarjouskilpailuja. Tällöin tarjoajalla ei ole oikeutta saada tietoa asiakirjasta, josta ilmenee toisen tarjoajan ammatti- tai liikesalaisuus. Tarjoajalla on kuitenkin oikeus saada tietää toisen tekemän tarjouksen hinta.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa