Minilex - Lakipuhelin

Julkisuusperiaate tekee viranomaisen toiminnasta julkista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallinnon julkisuusperiaate takaa kansalaisten mahdollisuuden valvoa julkisen vallan käyttöä ja myös ottaa osaa sen käyttöön sekä valvoa oikeuksiensa ja etujensa toteutumista. Julkisuusperiaate ilmenee pääasiassa kolmella tavalla eli käsittelyn julkisuutena, asiakirjajulkisuutena ja tiedottamisena.

Viranomaisten toiminnan tulee olla julkista. Viranomaisen asiakirjat ovat esimerkiksi pääasiassa julkisia ja jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen julkisesta asiakirjasta. Asiakirjajulkisuutta voidaan rajoittaa vain jos salassapidosta on nimenomaisesti määrätty laissa tai laissa on annettu mahdollisuus määrätä jotkin tiedot salaisiksi.

Koska vallankäytön tulisi olla julkista, julkisuusperiaatteeseen kuuluu myös se, että eräiden viranomaisten istunnot ja kokoukset ovat julkisia. Kenellä tahansa on esimerkiksi oikeus seurata eduskunnan täysistuntoa, kunnanvaltuuston kokousta, muiden kunnallisten toimielinten kokouksia sekä tuomioistuinten ja kirkollisten toimielinten istuntoja. Kyseinen oikeus ei kuitenkaan, asiakirjajulkisuuden tavoin, ole täysin rajoittamaton. Myös tällaisia istuntoja ja kokouksia voidaan lain niin salliessa tai nimenomaisesti määrätessä pitää yleisöltä suljettuna. Julkisuusperiaatteen mukaisesti julkisen hallinnon tulee olla avointa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]