Minilex - Lakipuhelin

Julkisuusperiaate tekee viranomaisen toiminnasta julkista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hallinnon julkisuusperiaate takaa kansalaisten mahdollisuuden valvoa julkisen vallan käyttöä ja myös ottaa osaa sen käyttöön sekä valvoa oikeuksiensa ja etujensa toteutumista. Julkisuusperiaate ilmenee pääasiassa kolmella tavalla eli käsittelyn julkisuutena, asiakirjajulkisuutena ja tiedottamisena.

Viranomaisten toiminnan tulee olla julkista. Viranomaisen asiakirjat ovat esimerkiksi pääasiassa julkisia ja jokaisella on oikeus saada tieto viranomaisen julkisesta asiakirjasta. Asiakirjajulkisuutta voidaan rajoittaa vain jos salassapidosta on nimenomaisesti määrätty laissa tai laissa on annettu mahdollisuus määrätä jotkin tiedot salaisiksi.

Koska vallankäytön tulisi olla julkista, julkisuusperiaatteeseen kuuluu myös se, että eräiden viranomaisten istunnot ja kokoukset ovat julkisia. Kenellä tahansa on esimerkiksi oikeus seurata eduskunnan täysistuntoa, kunnanvaltuuston kokousta, muiden kunnallisten toimielinten kokouksia sekä tuomioistuinten ja kirkollisten toimielinten istuntoja. Kyseinen oikeus ei kuitenkaan, asiakirjajulkisuuden tavoin, ole täysin rajoittamaton. Myös tällaisia istuntoja ja kokouksia voidaan lain niin salliessa tai nimenomaisesti määrätessä pitää yleisöltä suljettuna. Julkisuusperiaatteen mukaisesti julkisen hallinnon tulee olla avointa.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa