Minilex - Lakipuhelin

Mikä on valtion liikelaitos?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valtion liikelaitos on liiketoimintaa harjoittava valtion laitos. Valtion liikelaitos on tavallaan yrityksen ja viraston välimuoto. Liikelaitokset toimivat markkinoilla samalla tavalla kuin yksityiset yritykset ja kilpailevat näiden kanssa. Liikelaitoksen on toimittava liiketaloudellisten periaatteiden sekä eduskunnan sille hyväksymien palvelutavoitteiden ja muiden toimintatavoitteiden mukaisesti.Valtion liikelaitoksia ovat esimerkiksi Metsähallitus, Ilmailulaitos, Senaatti-kiinteistöt ja Tieliikelaitos.

Liikelaitokset toimivat suhteellisen itsenäisesti ilman, että valtion taholta puututaan niiden toimintaan. Tästä huolimatta ne ovat osa valtion hallintoa. Liikelaitokset päättävät itse talousasioistaan. On tosin mahdollista, että valtio rahoittaa liikelaitoksen toimintaa silloin, kun toiminta ei tuota voittoa. Tällainen taloudellinen tukeminen julkisilla varoilla tulee kyseeseen silloin, kun liikelaitos tuottaa kansalaisille välttämättömiä palveluita.

Valtion liikelaitosta ei tule sekoittaa valtioyhtiöön, mikä on täysin eri asia. Valtioyhtiö on yhtiö, josta valtion omistaa enemmistön.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa