Minilex - Lakipuhelin

Määrähinnoittelu on kiellettyä kilpailun rajoittamista

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Määrähinnoittelu tarkoittaa jälleenmyyntihinnan määräämistä eli sopimuksia tai yhdenmukaistettuja menettelytapoja, joiden tarkoituksena on esimerkiksi asettaa kiinteä jälleenmyyntihinta tai vähimmäisjälleenmyyntihinta, jota ostajan on noudatettava. Kyseessä on siten vertikaalinen kilpailunrajoitus. Jälleenmyyjillä tulee olla oikeus hinnoitella myymänsä tuotteet itsenäisesti ja halutessaan myös kilpailla tuotteiden hinnalla. Määrähinnoittelua, kuten alimman sallitun hinnan asettamista, pidetään vakavana kilpailunrajoituksena, minkä takia se on pääsääntöisesti kielletty.

Määrähinnoittelujärjestelmässä ylempi myyntiporras, esimerkiksi tuotteen valmistaja, edellyttää, että alempi porras, kuten tuotteen tukku- tai vähittäismyyjä, noudattaa tiettyä hinnoittelua tai hinnoitteluperustetta. Kyseessä on selvästi kilpailunrajoitus, jos kyse on sopimusmääräyksistä tai yhdenmukaistetuista menettelytavoista, joissa jälleenmyyntihinta määrätään suoraan. Kiellettyä on siis suora hintaohjaus, jossa tuotteen valmistaja määrää selvästi tukkumyyjille, kuinka tuote tulee hinnoitella.

Jälleenmyyntihinnasta voidaan yrittää määrätä myös epäsuorasti. Esimerkkejä tästä ovat suurimman hyväksytyn alennusprosentin määrääminen ja hinnan painaminen myyntipakkaukseen. Myös jälleenmyyjän painostaminen noudattamaan hintasuosituksia esimerkiksi siten, että valmistaja uhkaa sopimussuhteen irtisanomisella, on luonnollisesti kiellettyä.

Alimman sallitun hinnan asettamista pidetään vakavana kilpailunrajoituksena. Hintasuositusten käyttö on kuitenkin sallittua, mikäli seuraavan portaan elinkeinonharjoittaja voi halutessaan poiketa hinnasta ilman sanktiouhkaa. Myös ylimmän sallitun hinnan asettaminen on sallittua, mikäli myyjän ja ostajan markkinaosuus relevanteilla markkinoilla on alle 30 prosenttia. Tämän ylittyessä vaaditaan tehokkuusperusteluja ylimmän hinnan asettamiselle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]