Minilex - Lakipuhelin

Valikoiva eli selektiivinen jakelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Valikoiva eli selektiivinen jakelu viittaa siihen, että elinkeinonharjoittaja valitsee yhteistyöhön ainoastaan haluamansa jälleenmyyjät, jotka täyttävät tietyt laadulliset kriteerit, kuten ammattitaito tai myyntipisteiden edustavuus. Näitä jälleenmyyjiä valitaan tarkasti, ja valikoiminen perustuu objektiivisiin kriteereihin, jotta varmistetaan liikesuhteen laatu. Valikoivuuteen liittyy myös pyrkimys ylläpitää tiivistä jakeluverkkoa, ja hyväksytyille jälleenmyyjille voi asettaa velvoitteen olla toimittamatta tuotteita niitä jakeluverkkoon kuulumattomille.

Valikoiva jakelu on yleistä erityisesti teknisten ja luksustuotteiden parissa. Kilpailulainsäädännön näkökulmasta valikoiva jakelu on hyväksyttävää, kunhan jälleenmyyjät valitaan laadullisten kriteerien, kuten teknisen osaamisen ja myyntipisteiden soveltuvuuden, perusteella. Nämä vaatimukset tulee soveltaa tasapuolisesti kaikkiin jälleenmyyjiin ilman syrjintää. On myös tärkeää huomata, että valikoiville jälleenmyyjille ei saa myöntää yksinoikeutta tuotteen myyntiin tietyllä alueella, eikä myöskään rajoittaa yleensä jälleenmyyjien määrää.

Ryhmäpoikkeusasetuksen mukaan selektiivinen jakelu on sallittua, kun yrityksen ja jälleenmyyjien osuus markkinoista on alle 30 prosenttia. Vaikka osuus ylittäisi tämän prosenttirajan, valikoiva jakelu voi olla sallittua, kunhan se täyttää asetuksen suuntaviivat. Hyväksyttävyys edellyttää, että jakelutapa on objektiivisesti perusteltu ja että valittuja kriteerejä sovelletaan johdonmukaisesti. Kilpailuoikeudelliset kysymykset voivat olla monimutkaisia, ja siksi asiantuntijan konsultointi voi olla viisas ratkaisu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]