Minilex - Lakipuhelin

Kilpailuoikeuden tavoitteena on turvata toimivaa kilpailua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kilpailulainsäädännön tavoitteena on terveen ja toimivan taloudellisen kilpailun turvaaminen vahingollisilta kilpailunrajoituksilta. Tällöin turvataan suorituskilpailua eli kilpailuedun hankkimista hyödykkeen laadun, hinnan tai muiden ominaisuuksien avulla. Toisaalta samalla pyritään varmistamaan elinkeinonharjoittajien markkinamekanismin ohjaama toimintavapaus sekä vapaa hinnanmuodostus. Toimiva kilpailu edellyttää ennen muuta alalle pääsyn vapautta sekä taloudellista kilpailua rajoittavien kilpailunrajoitusten poistamista.

Lähtökohtana on siis vapaa kilpailu, jossa markkinamekanismi toimii häiriöttä ja sellaiset yritykset menestyvät, jotka kykenevät tuottamaan hintansa, laatunsa, saatavuutensa tai muiden ominaisuuksiensa puolesta asiakkaiden ja kuluttajien arvostamia tavaroita tai palveluja. Voimakkaan tosiasiallisen tai potentiaalisen kilpailun markkinoilla tuotetut hyödykkeet vastaavat parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaiden ja kuluttajien tarpeita. Näin ollen kilpailulainsäädäntö suojelee myös kuluttajien etua. 

Kilpailulainsäädännöllä puututaan menettelytapoihin, jotka vähentävät talouden tehokkuutta tai perusteettomasti estävät tai haittaavat muiden elinkeinonharjoittajien toimintaa. Tavoitteena on esimerkiksi varmistaa, etteivät yritykset rajoita keskinäistä kilpailuaan kartellien avulla. Vahingollisen markkinakäyttäytymisen ohella pyritään myös turvaamaan kilpailullinen markkinarakenne puuttumalla kilpailua merkittävästi estäviin yrityskauppoihin jo ennalta käsin. Myös EU:n kilpailusäännökset tuovat oman lisänsä kilpailulainsäädäntöön.

Julkisia hankintoja koskevalla lainsäädännöllä pyritään tehostamaan julkisten varojen käyttöä sekä edistämään laadukkaiden hankintojen tekemistä. Tavoitteena on myös turvata yritysten ja muiden yhteisöjen tasapuolisia mahdollisuuksia tarjota tavaroita, palveluita ja rakennusurakointia julkisten hankintojen tarjouskilpailuissa.

Kilpailuoikeudella on siis monia tavoitteita ja useita ulottuvuuksia. Yhteistä näille kaikille on se, että lainsäädännöllä pyritään turvaamaan terve ja toimiva kilpailu. Jos sinulla on esimerkiksi kilpailuoikeuteen liittyviä kysymyksiä, voit tarvittaessa soittaa lakipuhelimeemme, johon vastaavat alan ammattilaiset.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa