Minilex - Lakipuhelin

Kuntayhtymässä kunnat voivat hoitaa tehtäviään yhdessä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnat voivat harjoittaa keskenään erityyppistä yhteistoimintaa ja ne voivat myös hoitaa tehtäviään yhdessä. Joskus kuntien on järkevää perustaa kuntayhtymä, joka hoitaa tehtäviä niiden puolesta. Kuntayhtymät hoitavat pysyviä tehtäviä. Ne voivat esimerkiksi ylläpitää sairaaloita ja oppilaitoksia. Sen lisäksi, että on olemassa vapaaehtoisia kuntayhtymiä, on myös olemassa pakkokuntayhtymiä. Pakkokuntayhtymä on esimerkiksi sairaanhoitopiiri. Jos kunnan on pakko kuulua johonkin kuntayhtymään tietyllä alalla tai alueella, on siitä säädettävä lailla. Muutoin kuntayhtymään kuuluminen perustuu vapaaehtoisuuteen.

Kuntayhtymä on julkisoikeudellinen oikeushenkilö. Kuntayhtymä on siten myös oikeustoimikelpoinen. Kuntayhtymä voi siis hankkia nimiinsä oikeuksia ja velvollisuuksia. Kuntayhtymä voi käyttää puhevaltaa tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa. Kuntayhtymä voi solmia sopimuksia ja sitä voi kohdata vahingonkorvausvelvollisuus. Vaikkakin jäsenkunnat viime kädessä vastaavat kuntayhtymän rahoituksesta ja myös sen vähemmän järkevistä ratkaisuista. Kuntayhtymä on näin ollen jäsenkunnista erillinen oikeushenkilö. Kuntayhtymän kotipaikka on siinä kunnassa, josta käsin kuntayhtymän hallintoa hoidetaan. Jäsenkunnat saavat erota kuntayhtymästä.

Kuntayhtymän perustamisesta tulee ilmoittaa lääninhallitukselle. Lääninhallitukset valvovat kuntayhtymien toimintaa. Lääninhallitukset eivät voi oma-aloitteisesti puuttua kuntayhtymien toimintaan. Jos havaitset kuntayhtymän toiminnassa lainvastaisuuksia, voit tehdä kantelun asiasta lääninhallitukselle. Lääninhallitukset eivät voi puuttua kuntayhtymän toimintaan, ellei jokin ulkopuolinen taho tee ensin kantelua.

Kuntayhtymää ei tule sekoittaa kuntaliitokseen, jolla tarkoitetaan kahden tai useamman kunnan yhdistymistä toisiinsa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa