Minilex - Lakipuhelin

Koskeeko järjestyslaki koulua?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Järjestyslain turvaamalla yleisellä paikalla tarkoitetaan muun muassa tietä, jalkakäytävää, toria, urheilukenttää tai muuta vastaavaa aluetta, joka on yleisön käytettävissä, sekä rakennusta, virastoa, toimistoa tai kauppakeskusta, joka on yleisön käytettävissä joko jonkin tilaisuuden aikana tai muutoin. Järjestyslain tarkoituksena on edistää yleistä järjestystä ja turvallisuutta, ja koulu on yksi esimerkki järjestyslaissa tarkoitetusta yleisestä paikasta. Koulussa hyväksyttävään käyttäytymiseen vaikuttavat lain lisäksi koulujen omat järjestyssäännöt, joissa esimerkiksi muutoin julkisessa paikassa lähtökohtaisesti sallittu valokuvaaminen on voitu kieltää.

Yleisen järjestyksen häiritseminen tai turvallisuuden vaarantaminen yleisellä paikalla on kielletty muun muassa metelöimällä ja muulla vastaavalla tavalla, toistuvilla uhkaavilla eleillä, suullisesti esitetyillä uhkailuilla ja muulla vastaavalla pelkoa herättävällä uhkaavalla käyttäytymisellä, sekä ampumalla, heittämällä esineitä tai muulla vastaavalla tavalla. Toiminta on kielletty myös muualla, jos toiminnan vaikutus ulottuu yleiselle paikalle, esimerkiksi siis koulun läheisyydessä sijaitsevalla tiellä.

Järjestyslain mukaan toisen vakavaan vahingoittamiseen tarkoitettujen tai siihen soveltuvien esineiden tai aineiden hallussapito yleisellä paikalla on kielletty. Kouluun ei näin ollen saa tuoda esimerkiksi teräaseita, ilma-aseita, vaarallisia aineita tai terveydelle vaarallisia laserosoittimia. Myös ampuma-asetta erehdyttävästi muistuttavien esineiden hallussapito on yleisellä paikalla kielletty. Edellä mainittu ei koske esineitä tai aineita, joiden hallussapito on työtehtävän tai muun hyväksyttävän syyn vuoksi tarpeen. Hyväksyttäviä syitä voivat olla esimerkiksi kemian opetuksessa tarpeellisten aineiden hallussapito tai liikuntatunnilla tarvittavan pesäpallomailan hallussapito.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa