Minilex - Lakipuhelin

Kirkon hallinto perustuu piispalliseen järjestysmuotoon

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hallinto perustuu piispalliseen järjestysmuotoon.
Piispa toimii ylimpänä valvojana seurakunnille ja papeille. Piispa käyttää nykyään pappisvihkimis- ja tuomiovaltaa yhdessä tuomiokapitulin kanssa. Hiippakunta ja seurakunta ovat hallinnon perusyksiköt. Tuomiokapituli ja hiippakuntavaltuusto ovat hiippakunnan toimielimiä, joista tuomiokapituli toimii yleisviranomaisena. Tuomiokapituli käyttää nykyään yksin kurinpitovaltaa pappeihin nähden ja hoitaa henkilöstöhallintoa. Piispa toimii tuomiokapitulin puheenjohtajana.

Tuomiokapitulin hallintoa johtaa lakimiesasessori ja hiippakuntadekaani puolestaan seurakuntia tukevaa toimintaa. Tuomiokapituli toimii hiippakunnan yleisviranomaisena ja hiippakuntavaltuusto päättää hiippakunnan taloudesta. Hiippakunnan hallinnossa piispallinen hallintoperiaate näkyy vahvasti. Jokainen seurakunta kuuluu johonkin hiippakuntaan ja hiippakunnan seurakunnat rovastikuntiin. Rovastikuntiin valitaan lääninrovasti, joka tukee ja valvoo seurakuntatyötä.

Seurakunnissa kirkkovaltuusto käyttää päätösvaltaa seurakunnan asioissa. Seurakunnan työtä johtaa kirkkoneuvosto. Alueelliset seurakunnat voivat toimia yhdessä muodostaen seurakuntayhtymän. Tällöin niillä on yhteinen kirkkovaltuusto ja kirkkoneuvosto. Kirkolliskokous käyttää päätösvaltaa kirkkolakiesitystä, kirkkojärjestystä ja kirkon vaalijärjestystä koskien. Kirkkohallitus valmistelee myös kirkolliskokouksen asiat.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa