Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistöveron suuruus voi vaihdella kunnittain

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kunnat saavat verotuloja kiinteistöveron muodossa. Kunnille on annettu harkintavaltaa kiinteistöveroprosenttinsa suhteen. Valtuusto päättää vuosittain kiinteistöveron suuruuden viimeistään samalla, kun talousarvio hyväksytään. Kiinteistöveroa maksetaan kiinteistön arvon perusteella. Kiinteistön verotusarvon määritteleminen on tarkkaan säännelty laissa, ja siihen vaikuttavat lukuisat seikat, esimerkiksi kiinteistön sijainti, käyttötarkoitus, liikenneyhteydet ja rakennusoikeus. Kiinteistövero on siis kiinteistöveroprosentin mukainen suuruus kiinteistön arvosta.

Kiinteistöveroa maksetaan sille kunnalle, jonka alueella kiinteistö sijaitsee. Verovelvollinen voi olla kiinteistön omistajan lisäksi kuolinpesä tai omistajan veroinen kiinteistön haltija. Henkilö, jolla on pysyvä hallintaoikeus kiinteistöön, on tällainen omistajan veroinen haltija. Toiseksi tällainen henkilö voi olla leski, joka hallinnoi kuolleen puolisonsa kiinteistöä. Itse kiinteistö voi olla tila, tontti tai muu itsenäinen maanomistuksen yksikkö. Myös kiinteistöstä erottamaton määräala on kiinteistö. Tällaisten kiinteistöjen omistaminen aiheuttaa siis velvollisuuden maksaa kiinteistöveroa. Kiinteistöveron piiriin kuuluvat maat ja rakennukset. Sinun ei tarvitse maksaa kiinteistöveroa, jos omistat pelkästään metsää, maatalousmaata tai vesialueita. Kunnan ei itse tarvitse maksaa kiinteistöveroa omalla alueellaan omistamasta kiinteistöstä.

Kunnan yleisen kiinteistöveroprosentin on oltava 0,50-1,00. Yleinen kiinteistöveroprosentti koskee maapohjaa ja rakennuksia, mutta ei kuitenkaan vakituisia asuinrakennuksia. Vakituisista asuinrakennuksista maksettavan kiinteistöveron on oltava vähintään 0,22 ja enintään 0,55 prosenttia. Voimalaitosten veroprosentti voi olla korkeintaan 2,50 prosenttia. Jos sinä omistat rakentamattoman rakennuspaikan, voi sen veroprosentti olla enintään 3, 00.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa